Energie AG - Austrija zavisi od uvoza ruskog gasa

Beč i dalje u velikoj meri zavisi od snabdevanja Moskve uprkos tvrdnjama vlade u suprotnom, kaže odlazeći direktor Energie AG

Skoro polovina austrijskog uvoza gasa dolazi iz Rusije, kaže Verner Štajneker, odlazeći izvršni direktor energetskog giganta u zemlji Energie AG. Razgovarajući sa novinarima u sredu, on je rekao da izjave da je oslanjanje na rusko „plavo gorivo“ smanjeno na 20 odsto jednostavno nisu tačne.

„Iako je zavisnost od ruskog gasa smanjena, ali ne sa 80 na 20%, kao što neki savezni političari žele da nas ubede… Tačnije, do 40-50%“, rekao je Štajneker za list OONachrichten, komentarišući prethodne izjave austrijskog kancelara Karla Nehammera.

Prema Štajnekeru, ruski gas koji Evropa uvozi „zaobilaznim putem“ tada se više ne „zove ruskim“. Govorimo o „lažnom etiketiranju“, to je „sto posto“, naglasio je on.

Štajnker je takođe rekao da će Sjedinjene Države nastaviti da održavaju troškove gasa za region na visokom nivou zbog svojih 20-godišnjih ugovora „uzmi ili plati“. On je napomenuo da Vašington trenutno profitira na snabdevanju skupim tečnim prirodnim gasom (LNG), i da ometa približavanje Rusije i Evrope.

Austrijska agencija za energetiku (AEA) je nedavno izvestila da su cene prirodnog gasa u zemlji porasle za 119 odsto u oktobru na godišnjem nivou i za 5,6 odsto u odnosu na septembar ove godine. Indeks cena energenata je u oktobru porastao za 1,6 odsto u odnosu na prethodni mesec i više od 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine, navodi agencija.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/RT