Makronova stranka pod policijskom istragom

Makronova stranka „Preporod“ bila je pretresena od strane francuske policije u sklopu istrage o finansiranju izbornih kampanja 2017. i 2022. godine.

Istraga finansiranja kampanja prešla je u operativnu fazu, a francuska žandarmerija ušla je u sedište Makronove partije, kao i u prostorije konsultantske kuće „Mekinsi“ u pariskom osmom arondismanu, po kojoj je afera i dobila ime, objavio je „Parizijen“.

Tu informaciju potvrdili su i iz državnog tužilaštva za finansije, piše „Liberasion“ i dodaje da su kancelarije „Mekinsija“ pretresane i ranije, ali je ovo prvi put da je Makronova stranka na meti žandarmerije.

Pretres je obavljen na osnovu dve istrage koje vodi tužilaštvo, a francuski mediji navode da je žandarmerija posetila i kancelarije finansijera kampanje.

Francusko tužilaštvo u oktobru je otvorilo istragu u vezi sa finansiranjem Makronovih predsedničkih kampanja i finansijskih nepravilnosti u vezi sa angažovanjem konsultantskih kuća.

Francuski ministar ekonomije Bruno Lemer priznao je u novembru da je bilo neregularnosti u vezi sa angažovanjem konsultantske firme „Mekinsi“.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/B92