Eskalacija ekonomskog rata! EU zabranila 90 odsto uvoza nafte - Cena momentalno skočila

Ekonomski rat između Evropske unije i Rusije zaoštrio se u poslednja 24 časa, pošto je Brisel zabranio 90 posto uvoza ruske nafte. Cene nafte povećane su odmah nakon vesti da su lideri zemalja EU dogovorili delimičnu zabranu uvoza ruskog energenta, pa su tako julski fjučersi nafte „brent“ poskupeli na londonskoj berzi „ICE fjučers“ za 1,65 dolara i dostigli 124,04 dolara po barelu.

Gaspromova odluka o prekidu isporuka gasa Holandiji usledila je dan nakon što je Danska upozorila na potencijalnu obustavu snabdevanja te zemlje ruskim gasom i nakon što je EU donela do sada najtežu meru protiv Rusije – zabranivši uvoz ruske nafte morskim putem.

Kompanija GasTera, koja kupuje i trguje gasom u ime holandske vlade, saopštila je da je s drugim dobavljačem ugovorila nabavku 2,0 milijarde kubnih metara gasa, što je količina koju je ranije računala da će dobiti od Gasproma do oktobra.

Danska kompanija Orsted je u ponedeljak upozorila da bi Gasprom eksport mogao da im prekine isporuke, ali je takođe navela da takav potez neće odmah dovesti u opasnost snabdevanje Danke gasom.

Sve to uticalo je da cena gasa na trgovanju za mesec dana unapred skoči danas za oko 5,0 posto na oko 91 evro po megavat-satu (MWh), ali je to znatno ispod istorijski najviše cene od preko 300 evra po MWh koja je zabeležena početkom marta, dodaje britanska agencija.

Protok ruskog gasa do Nemačke preko gasovoda Severni tok pao je danas, verovatno zbog, kako kažu analitičari, prekida isporuka za Holandiju.

Moskva je ranije zaustavila isporuke prirodnog gasa i Bugarskoj, Poljskoj i Finskoj, zbog njihovog odbijanja da račune plate u ruskim rubljama, što je zahtev koji je Moskva postavila kao odgovor na zapadne sankcije koje su izolovale Rusiju u mnogim oblastima, uključujući i isključenje iz globalnog bankarskog sistem SWIFT.

Smanjenje isporuka iz Rusije podstiče rast ionako visokih cena gasa i turbo inflaciju, a evropske vlade i kompanije su pod pritiskom da nađu alternativne dobavljače i obezbede infrastrukturu za skladištenje gasa i pogone za regasifikaciju.

Evropi se žuri da napuni gasna skladišta kako bi se obezbedile zalihe pre zime, zbog mogućeg smanjenja snabdevanja iz Rusije, koja obično obezbeđuje oko 40 posto ukupnih evropskih potreba za „plavim energentom“.

Holandsko skladište gasa je trenutno popunjeno oko 37 posto, prema podacima operatera Gas Infrastrakčer Evropa.

Holandska vlada je prošle nedelje saopštila da će povećati subvencije na 406 miliona evra kako bi podstakla kompanije da napune skladište Bergermer, jedno od najvećih skladišta otvorenog pristupa u Evropi, navodi se u tekstu Rojtersa.

Trgovanje julskim ugovorima završava se danas, a cena avgustovskih fjučersa porasla je za 1,80 dolara i iznosi 119,40 dolara po barelu.

Nakon trgovanja u ponedeljak, julski ugovor je poskupeo za 2,23 dolara i iznosi 119,43 dolara po barelu.

Julski fjučersi nafte VTI /WTI/ poskupeli su na njujorškoj trgovačkoj berzi /NYMEX/ za 3,59 dolara, te cena iznosi 118,66 dolara po barelu.

U petak je nafta VTI poskupela za 0,9 odsto, na 115,07 dolara po barelu, navode ekonomski portali.

Na sastanku lidera EU 27 u Briselu postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte.

-Ovo se odmah odnosi na više od dve trećine uzvoza nafte iz Rusije čime se prekida značajan izvor finansiranja ruske vojne mašinerije – napisao je Mišel na Tviteru.

Predsednik Evropskog saveta dodao je da će se pristisak na Rusiju nastaviti do završetka situacije u Ukrajini i da šesti paket EU sankcija uključuje i ukidanje swift transakcija sa najvećom ruskom Sberbankom, zabranu emitovanja programa još tri medija u državnom ruskom vlasništvu i sankcionisanje osoba „odgovornih za ratne zločine u Ukrajini“.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

 

Izvor: Reuters