...
EU planira da primeni pravila za regulaciju tehnoloških giganata u proleće 2023.

EU bi mogla da počne sa primenjivanjem pravila za regulisanje velikih tehnoloških kompanija u proleće 2023. Komisija je ranije saopštila da će Zakon o digitalnim tržištima stupiti na snagu u oktobru ove godine.

Evropska unija ima za cilj da počne sa primenom Zakon o digitalnim tržištima (DMA) u proleće 2023. godine, objavila je izvršna potpredsednica Komisije Margret Vestager na konferenciji Međunarodne mreže za konkurenciju (ICN) prošle nedelje, kako je prvi preneo TechCrunch. Vestager je ranije izjavila da bi antimonopolsko zakonodavstvo, koje uvodi novi set pravila za obuzdavanje moći tehnoloških giganata, moglo da se primeni već u oktobru ove godine.

DMA će stupiti na snagu sledećeg proleća i mi se spremamo za primenu čim stignu prva obaveštenja – rekla je Vestagerova tokom svog govora na ICN.

Kako je primetio TechCrunch, Vestagerova sugeriše da će Komisija biti spremna da reaguje protiv bilo kakvog kršenja koje čine tzv. „čuvari vrata“, klasifikacija koja uključuje Meta, Epl, Gugl, Mjkrosoft i Amazon, čim zakoni stupe na snagu.

10 bizarnih relikvija iz istorije(Foto/Video)

DMA, kome je još potrebno konačno odobrenje Saveta i Parlamenta, definiše „čuvare vrata“ kao kompanije koje imaju tržišnu kapitalizaciju od preko 75 milijardi evra (82 milijarde dolara) i poseduju društvenu platformu ili aplikaciju koja ima najmanje 45 miliona korisnika mesečno.

Ovi subjekti se mogu suočiti sa kaznama od „do 10 procenata svog ukupnog svetskog prometa u prethodnoj finansijskoj godini“ ako se utvrdi da krše pravila DMA, naknada koja bi se mogla povećati na 20 procenata u slučaju ponovljenog prekršaja.

U skladu sa DMA, oni će imati tri meseca da prijave svoj status Komisiji, nakon čega sledi period čekanja do dva meseca da dobiju potvrdu od EU. Ovaj period čekanja, zajedno sa odloženim sprovođenjem DMA, mogao bi da znači da nećemo početi da vidimo prave bitke između EU i velikih tehnoloških kompanija do kraja 2023.

Ovo sledeće poglavlje je uzbudljivo. To znači mnogo konkretnih priprema – objasnila je Vestagerova.

Radi se o uspostavljanju novih struktura u okviru Komisije… Radi se o zapošljavanju osoblja. Radi se o pripremi IT sistema. Radi se o izradi dodatnih zakonskih tekstova o procedurama ili obrascima za obaveštenja. Naši timovi su trenutno zauzeti svim ovim pripremama i cilj nam je da uskoro izađemo sa novim strukturama.

Povlačenje sprovođenja DMA moglo bi dati Komisiji više vremena da se pripremi, ali kako TechCrunch ističe, kašnjenje bi takođe moglo poslužiti kao katalizator za kritiku ako Komisija ne pozabavi bilo koje veće kršenje do kojeg je došlo od sada do trenutka kada DMA postane zakon .

Stanovnici Šangaja na ivici nerava – Zatvaranja bez kraja! (VIDEO)

Kada se usvoji, DMA će verovatno poremetiti poslovne modele koje koriste svetski tehnološki velikani.

Kao prvo, moglo bi da zahteva od Epla da počne da dozvoljava korisnicima da preuzimaju aplikacije izvan njihove prodavnice aplikacija, što je ideja protiv koje se izvršni direktor Epla Tim Kuk odlučno protivi, jer tvrdi da bi bočno učitavanje moglo da „uništi” bezbednost iPhone-a. Takođe bi moglo da zahteva da WhatsAppiMessage postanu interoperabilni sa manjim platformama, što je politika koja može otežati WhatsApp-u održavanje enkripcije od kraja do kraja.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: The Verge

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.