francuska-salje-oklopnu-brigadu-u-rumuniju

Francuska zbog sve intenzivnijih dešavanja u Ukrajini pojačava vojno prisustvo na istoku Evrope u okviru NATO pakta, izjavio je ministar odbrane Sebastijen Lekorni.

S obzirom na situaciju na istočnom krilu NATO-a zbog borbi koje Rusija vodi u Ukrajini, predsednik Republike doneo je odluku da pojača našu odbrambenu poziciju na istoku Evrope slanjem brigade oklopnih transportera i tenkova u Rumuniju – rekao je Lekorni tokom zasedanja komisije za spoljne poslove, odbranu i oružane snage francuskog Senata.

On je dodao da će Francuska uputiti dodatne lovce „Rafal“ u Litvaniju, a vojnike u Estoniju.

Prema njegovim rečima, očekuje se da ovi planovi budu završeni do kraja oktobra-početka novembra.

Letos je predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio da će francuska armija formirati novu brigadu na teritoriji zemlje, koja će ukoliko bude potrebno, moći hitno da se uputi u Rumuniju.

Lideri NATO-a dogovorili su plan za značajno povećanje snaga Alijanse na istočnom pravcu do 2023. godine u uslovima krize u Ukrajini. NATO je saopštio da planira da u najskorije vreme poveća broj snaga visoke gotovosti do više od 300 hiljada na istočnom krilu, poveća sastav borbenih grupa na nivo brigade i u regionu napravi skladišta oružja, tehnike i municije za „prepozicioniranje“.

Osim toga, zemlje Alijanse obavezale su se da povećaju rashode za odbranu. Američki predsednik Džo Bajden je, sa svoje strane, izjavio da SAD nameravaju da u Poljskoj formiraju stalni štab Petog armijskog korpusa SAD u Evropi.

SAD i NATO nameravaju da jačaju svoje snage duž celog istočnog krila.

Osim toga, prema Bajdenovim rečima, Sjedinjene Države nameravaju da obezbede raspoređivanje dodatne brigade u Rumuniji na rotacionoj osnovi sa nekoliko hiljada vojnika.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji