Gađali Rusiju - Pogodili sebe

Napori zapada da uvedenim sankcijama unište Rusiju, dovele su do masovnih poskupljenja i rekordne inflacije na zapadnoevropskom tlu.

Najdrastičnija je situacija sa naftom i njenim derivatima u Evropi i Americi.

Čak i pored državnih subvenicija, cene na pumpama ne prestaju da rastu. To je naročito primetno posle šestog talasa sankcija.

Litar goriva košta u proseku oko 2,3 evra, a tek će hitati uvis.

Inflacija je u EU u proseku dosegla nivo od 8,1 odsto, što je čak četiri puta više od zacrtanih 2 odsto i nikada viđena još od uvođenja zajedničke monete. Zbog ove inflacije Evropska centralna banka prestaje sa kupovinom aktive kao monetarnom podrškom privredi i sprema za kraj jula porast stope zvaničnog bankarskog kursa prvi put posle deset godina.

U Estoniji, koja dosta zavisi od ruske energije, inflacija je dostigla neverovatnih 20 odsto na godišnjem nivou. U Holandiji 11,2, u Nemačkoj 8,7.

Francuska se još dobro drži sa 5,4 zahvaljujući, pre svega, jakoj poljoprivredi i maloj zavisnosti od ruske nafte i gasa.

Poskupljuje sve, pa je, tako, na primer, u Francuskoj cena piletine drastično skočila zbog nedostatka hrane za ishranu peradi. Pirinač je poskupeo 17 odsto, zbog troškova transporta, a pasta za zube čak 25, čudnim putevima ponude i potražnje.

 27 odsto građana Francuske je izjavilo da je u poslednje vreme smanjilo kupovinu mesa.

U Austriji je inflacija 8,1 odsto, Slovačkoj 11,8 odsto, a u Češkoj 16, najviše od početka devedesetih. Čak i u Mađarskoj, gde je cena goriva na pumpama zamrznuta za građane ove zemlje i litar košta oko 1,25 evra, inflacija je posle 9,5 odsto na godišnjem nivou u aprilu, u maju stigla na 10,7 odsto. U Velikoj Britaniji je devet odsto.

Poređenja radi, u Kini je inflacija 2,1 odsto.

U EU tvrde da su spremni da plate cenu embarga koji su uveli Rusiji. Saglasnost sa sankcijama prema Rusiji, ipak, kod građana opada, iako je i dalje visoka.

Drastična poskupljenja tek slede, na jesen i tokom sledeće grejne sezone, pa je veliko pitanje i kakve će političke posledice imati dramatičan pad kupovne moći građana Evropske unije.

Prema istraživanju koje je u maju za fondaciju „Žan Žores“ izvršio Francuski institut za javno mnjenje (IFOP), podrška sankcijama protiv Rusije u Nemačkoj je pala sa 80 na 74.

Nemci trenutno od zapadnoevropskih zemalja najviše osećaju skok cena i energetske probleme.

U SAD inflacija je premašila 8,7 odsto, čime je dostigla najviši nivo u poslednjih 40 godina.

Prema podacima istraživanja Univerziteta u Mičigenu, poverenje potrošača je na najnižem nivou u poslednjih više od 80 godina.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Novosti