Gasni sporazum Srbije i Mađarske:

Gasni sporazum Srbije i Mađarske, koji će biti potpisan u petak, obezbeđuje našoj zemlji sigurno snabdevanje tokom hladnih dana.

Tim povodom u Beograd stiže mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, kako bi se zvanično finalizovao dogovor kojim se omogućava da Srbija uskladišti 500 miliona kubnih metara gasa kod našeg severnog suseda. Stručnjaci ocenjuju da je taj sporazum značajan zato što nam plavo gorivo stiže preko Bugarske, koja je članica Evropske unije, a neizvesno je kakve će odluke Brisel donositi u budućnosti.

 Dobro je što će Srbija uskladištiti gas u Mađarskoj, jer niko ne može da prognozira kakva nas zima očekuje po pitanju energetskih odnosa – ističe Jelica Putniković, urednica portala „Energija Balkana“.

Bugarska je obećala da neće prekidati tranzit i nadam se da do toga neće doći, ali treba imati rezervu.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ocenjuje da gasni sporazum o skladištenju predstavlja tračak svetlosti u moru tame. Mađarska je, kako ističe, jedina država EU koja je pružila ruku Srbiji.

Samo da nije od Rusije

Poljska je napunila svoja skladišta ruskim gasom, ali ne tako što ga je kupovala direktno od Rusije, nego od Nemačke, koja ga je preprodavala skuplje, a stizao joj je preko „Severnog toka 1“ i „Jamala“ – objašnjava Jelica Putniković.  I Ukrajina je to radila, kupovala je ruski gas od preprodavaca iz EU. Ona je pozivala zemlje Evropske unije da ne uvoze plavo gorivo preko „Severnog toka 1“, nego preko Ukrajine, kako bi dobijala takse za tranzit.

Bojim se da će na jesen naša zemlja biti izložena još žešćim pritiscima da uvede sankcije Rusiji i da će se omča oko srpskog vrata sve jače stezati – smatra Savić.

Mogli bi da zaustave dotok gasa „Balkanskim tokom“. To su perfidni pritisci, poput ovog da ne možemo da uvozimo jeftiniju rusku naftu „Janafom“. Kako onda da držimo zamrznute cene goriva? Njihov cilj je da običan narod bude pogođen, kako bi rekao: „Pa mi ovo ne možemo da izdržimo, hajde da uvedemo sankcije Rusiji.“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u ponedeljak da će Srbija krenuti sa utiskivanjem.

U Banatskom Dvoru trenutno imamo uskladišteno 195 miliona kubika u našem delu, a treba da napunimo do 269,5 miliona za dva meseca – kazao je Vučić.  Tako da ćemo imati ukupno 770 miliona. Prema najgorem scenariju, Srbija sa tim gasom može da izdrži više od 100 dana, što je defakto cela zima.

Pasoš za plavo gorivo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je na licemerje evropskih zemalja.
Kažu da ne koriste ruski gas, a kako, puste ga da ode do Nemačke, pa ga onda koriste odatle, ali kažu da to nije više ruski gas – kazao je u petak Vučić.  Da li to znači da su mu dali pasoš i da su mu promenili državljanstvo? Koga vi zavitlavate?

Tokom zime, ako je umereno hladno, trošimo od 10 do 12 miliona kubika dnevno, a kada je veći minus, i 15 miliona. Iz Banatskog Dvora u toku dana može da se istisne maksimalno pet miliona kubnih metara. Prema dogovoru sa Mađarskom, Srbija će tokom najhladnija tri meseca moći da povlači šest miliona kubika, što je ukupno 11 miliona. Kako ocenjuje Putnikovićeva, u slučaju da budemo odsečeni od dotoka tokom najhladnijih dana, to će biti dovoljno za grejanje i potrošnju u domaćinstvima, za značajne javne ustanove, poput bolnica i deo privrede. Tako da je gasni sporazum strateški važan za Srbiju.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Novosti