gejmeri-su-najbolji-vojni-operateri-dronova

Dobrovoljci i mobilisani vojnici koji su gejmeri i koji imaju iskustvo sa igranjem kompjuterskih igrica pokazali su se najveštijim u učenju upravljanja složenim dronovima, rekao je novinarima instruktor koji služi u ruskoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Instruktor, čije je pozivno ime „Krst“, rekao je da su igrači posebno dobro napredovali u savladavanju kontrola i manevrisanju dronova First Person Viev (FPV), koji operateru pružaju video fid u realnom vremenu koji može da se koristi za kontrolu uređaja preko monitora ili video šlema.

„Gejmeri bolje lete, to je činjenica“, rekao je „Krst“ za RIA Novosti.

Napomenuo je da, iako je njemu trebalo oko dve nedelje da razume koncepte upravljanja FPV dronom, gejmeri mogu da se savladaju za samo jedan dan.

„Za dve nedelje već su leteli kao iskusni“, rekao je instruktor. „Kada neobučena osoba odmah počne veoma dobro da ’leti’, uvek pitam ’da li ste već negde leteli?‘ Oni odgovaraju „ne, upravo sam igrao kompjuterske igrice koristeći džojstik.“

„Krst“ je rekao novinarima da je uveren da ako bi igrači bili regrutovani putem društvenog oglašavanja, mogli bi da budu korisni za služenje vojnog roka i da bi se moglo privući mnogo više dobrovoljaca.

Pročitajte još:

„Već imamo banere i video zapise koji pozivaju ljude da se prijave za ugovorne usluge. Trebalo bi da uradimo isto za gejmere“, predložio je instruktor.

Prošle nedelje, bivši ministar bezbednosti DNR Andrej Pinčuk je takođe izvestio da ukrajinska vojska traži mlade ljude koji su igrali sve vrste simulatorskih video igrica. Smatra se da imaju dobar osećaj za ravnotežu i smatraju se najefikasnijim u upravljanju modernim FPV kamikaza dronovima.

On je napomenuo da „tradicionalni stručnjaci uopšte ne razumeju šta da rade sa ovim uređajima“ i da su bez potrebnih veština dronovi beskorisni i samo sede po skladištima.

Pinčuk je takođe sugerisao da su potrebni posebni poligoni za propisnu obuku operatera dronova i da Ukrajina trenutno nema ni kapacitet ni dovoljno profesionalaca da brzo pripremi veliki broj pilota bespilotnih letelica.

„Nema dovoljno specijalista, jer je to nova reč u nauci i vojnom pitanju“, rekao je bivši ministar.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji