Ankara je osudila dolazak američkog razarača na Kipar

Ovaj događaj je očigledna demonstracija sile

Ankara je kritikovala Vašington zbog posete broda američke mornarice luci na ostrvu Kipar, jer to narušava ravnotežu…“. Odgovarajuće saopštenje objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Republike.

Razarač sa vođenim projektilima USS Arleigh Burke je 16. maja bio u planiranoj poseti luci Limasol u okviru NATO patrolne misije u istočnom Mediteranu, što je razbesnelo Ankaru.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju objavljenom kasno 17. maja izrazilo zabrinutost da su akcije SAD poremetile ravnotežu u regionu i „oštetile“ prethodno zadržan neutralan stav prema ostrvu.

Kipar je ostao podeljen od 1974. godine, kada je turska vojska zauzela njegov severni deo, navodeći kao razlog potrebu da se zaštiti manjina kiparskih Turaka nakon državnog udara koji je podržavala Atina.

Pročitajte još:

Poseta razarača usledila je posle američkog ukidanja embarga na oružje vladi kiparskih Grka u južnom delu ostrva. Kao odgovor na dolazak razarača na Kipar, Ankara je obećala da će ojačati odbranu kiparskih Turaka na severu.

Incident se dešava neposredno pre drugog kruga predsedničkih izbora u Turskoj, zakazanih za 28. maj. Zapadne zemlje u ovom slučaju podržavaju rivala aktuelnog predsednika.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji