Gutereš: Trošenje novca na fosilna goriva zbog rata u Ukrajini je zabluda

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš  kaže da je trošenje novca na istraživanje novih nalazišta uglja, nafte i gasa zbog rata u Ukrajini izgovor i „zabluda“.

Šef UN kaže da je globalni energetski miks „napukao“ i da će više uglja samo pojačati uticaj od „pošasti rata, zagađenja i klimatske katastrofe“, dodajući da je obnovljiva energija mirovni plan za 21. vek.

U video obraćanju na šestom austrijskom svetskom samitu u Beču, Gutereš je ponovo prozvao zemlje zbog njihovog kontinuiranog oslanjanja na fosilna goriva, navodeći da nacionalni planovi za smanjenje emisije ugljenika „jednostavno nisu dovoljno dobri“, prenosi britanski javni servis BBC.

On je ukazao na nepovezanost između stavova naučnika i građana koji traže akciju i tromosti vlada koje „vuku noge“.

Rat u Ukrajini je ponovo stavio u fokus fosilna goriva u mnogim zemljama koje su zabrinute za energetsku bezbednost i nastoje da povećaju sopstvenu proizvodnju fosilnih goriva kako bi manje zavisile od ruskih isporuka.

Jedan broj zemalja je signalizirao da će sagoreti više uglja u kratkom roku, dok druge nastoje da povećaju uvoz gasa. Evropska unija u celini želi da okonča oslanjanje na ruske isporuke nafte i gasa do 2027. godine, ali lideri priznaju da će zbog toga nesumnjivo biti korišćeno više drugih fosilnih goriva u naredne tri godine.

Gutereš je u govoru ponovio stav da bi ovaj kratkoročni odgovor mogao da zalupi vrata realizaciji ključnih klimatskih ciljeva.

Pariskim sporazumom o klimi, države su se saglasile da pokušaju da ograniče rast globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa u ovom veku, u odnosu na nivo iz predindustrijske ere. To znači da se emisije gasova koji zagrevaju klimu moraju suštinski prepoloviti do 2030. godine.

Ujedinjene nacije će svim raspoloživim sredstvim nastojati da ispune Agende 2030.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji