Kilo brašna nema više kilogram!

Sad ni brašno više nema „kilo“!  Kao što odavno nema čokolade od 100 gr, jogurta ili tečnosti za sudove od litre. Proizvođači su postepeno ukidali na gramažama bukvano svega i svačega, dok su cene varijabilne. 

Srbija ima brašna na rafovima koliko hoćeš. Nestašica za razliku od mnogih zemalja nije bilo. Cene jesu porasle, i do 15 dinara po kilogramu, ali država jeste i ograničila cenu određenih brendova. U svakom slučaju, građani nisu ni u jednom momentu paničili kada je u pitanju ova osnovna životna namirnica.

Izvor: Twitter

Jedini povod, ali i čest za komentare, bio je cena.

Kilogram brašna koji smo s početka godine plaćali oko 60 dinara sada je 80, negde i koji dinar više. Cena je rasla malo po malo, isprva po koji dinar, ali sada mnogi kažu da je brašno skupo. I to je verovatno pojedinim proizvođačima bio razlog da promene strategiju, strategiju koju smo viđali u prethodnom periodu na mnogim drugim proizvodima.

U poslednje vreme vrlo vodim računa o cenama i gledam šta koliko košta i šta koliko plaćam. Tako mi je vrlo i bitno da li ću brašno platiti 72 ili 78 dinara. Kad ono pre neki dan pravo iznenađenje, brašno nešto jeftinije nego obično, ali ne lezi vraže. Dođem kući i na pakovanju piše 900 grama – izjavila je jedna žena.

Na rafovima se već duže vreme mogu naći proizvodi sa manjom gramažom od one na koju smo navikli. Prvo se krenulo sa smanjenjem čokolade sa 100 na 75, 80 i 90 grama.

Osim čokolade, gramažu su smanjile i supe. Nekada za četiri tanjira, sada za tri, ili za jedan tanjir. Sve češće vidimo i “ naduvana“ pakovanja ranih grickalica.

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača „Forum“ Jovan Jovanović više puta je govorio na ovu temu. Kaže, istina je da je gramaža napisana tačno, ali i da je u pitanju marketinški trik kojim se služe proizvođači.

Smanjenje gramaže je trik kojim se služe proizvođači, kako bi privukli kupce. Na prvi pogled, proizvod izgleda standardno, ali kad se malo bolje zagledate, vidite da je manja gramaža, a cena je nešto niža. Na taj način se kupci privlače i po mom mišljenju, plaćaju nerealnu cenu, to je trik – rekao je Jovanović.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji