Ilon Mask objasnio svoju životnu filozofiju i šta ga motiviše

Najbogatiji čovek na svetu objasnio je šta ga motiviše u radu u Tesli i SpaceX-u tokom intervjua u četvrtak na TED konferenciji 2022. u Vankuveru.

Ilon Mask je rekao da je svoju „motivišuću filozofiju“ razvio nakon što je kao tinejdžer pročitao „Autostoperski vodič kroz galaksiju“ Daglasa Adamsa.

Adams ističe da je to pitanje koje je teže od odgovora – rekao je Mask.

Naučnofantastični roman sa dozom humorom pristupa širokim filozofskim pitanjima o smislu života. Mask je rekao da mu je knjiga pomogla u oslobađanju nekih od „mračnih“ nemačkih filozofa koje je proučavao u tinejdžerskim godinama.

Na kraju, Musk je rekao da svoju svrhu pronalazi u preispitivanju stvarnosti i smisla života.

Moja pokretačka filozofija je da proširim opseg i skalu svesti kako bismo bolje razumeli prirodu svemira – rekao je Mask.

Imam neku vrstu pogleda na svet ili motivišuću filozofiju, a to je razumevanje pitanja koja treba postaviti o odgovoru koji je univerzum – dodao je on.

Pronalaženje načina da se ‘proširi obim i nivo svesti’

Nije prvi put da Mask referencira „Vodič za autostopere kroz galaksiju“. 2019. godine, izvršni direktor je rekao da je  Adams njegov „omiljeni filozof“. Musk je tada rekao da su „postati vrsta sa više planeta i osigurati da imamo održivu klimu na Zemlji“ ključ za odgovor na pitanja o smislu života.

Mask je rekao da želi „proširiti obim i nivo svesti, biološke i digitalne“ i naučiti kako bolje postaviti tri pitanja:

„Zašto smo ovde?“ „Kako smo dospeli ovde?“ i „Šta se dovraga događa?“

Tokom intervjua, Mask je rekao da većina njegove motivacije potiče iz tinejdžerskih godina jer je oduvek imao duboku radoznalost za svemir i šta znači postojati u njemu. U prošlim intervjuima, čak je nagađao da li je život simulacija.

Mislim da je ‘zašto’, veoma važno – rekao je Mask.

Mladi tinejdžeri su prilično depresivni zbog smisla života i pokušavao sam nekako shvatiti smisao života čitajući vjerske tekstove i čitajući knjige o filozofiji.

Kako je Maskovo detinjstvo oblikovalo njegov poslovni senzibilitet

Mask je takođe prokomentarisao kako je Aspergerov sindrom, stanje na spektru autizma koje utiče na sposobnost pojedinca da se efikasno druži i komunicira s drugima, uticao na njegov uspeh. Milijarder je otkrio da ima taj sindrom tokom svog monologa u emisiji Saturday Night Live prošle godine.

„Društveni tragovi nisu bili intuitivni“ dok je Mask odrastao, rekao je, faktor koji ga je naterao da se više fokusira na čitanje i kodiranje.

Verujem da nisam imao neku vrstu srećnog detinjstva. Da budem iskren, bilo je prilično, prilično grubo, ali sam pročitao mnogo knjiga – rekao je Mask.

Mislim da možda postoji neka vrednost i sa tehnološkog stanovišta, jer sam smatrao da je isplativo provesti celu noć programirajući sasvim sam. I mislim da možda većina ljudi ne uživa u upisivanju čudnih simbola u kompjuter celu noć.

https://dnevnipuls.com/ekoloski-ustanak-ko-ce-otkloniti-posledice-528-busotina-rio-tinta-u-jadru/

Mask je takođe spekulisao da je njegovo stanje možda igralo u njegovoj urođenoj radoznalosti i težnji da izgradi kompaniju Tesla i SpaceX.

Bio sam apsolutno opsednut istinom. Studirao sam fiziku jer fizika pokušava razumeti istinu univerzuma –  rekao je Mask.

Niko me nije terao da to proučavam -dodao je.

Milijarder je takođe rekao da želi da izgradi stvari koje bi mogle da unaprede stanje u svetu.

Trebalo bi se boriti za stvari koje nas uzbuđuju u vezi budućnosti – rekao je Mask.

Budućnost ne može biti samo jedna jadna stvar za drugom, rešavanje jednog tužnog problema za drugim.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Business Insider