Dolazi retko planetarno poravnanje i posmatrači neba ga mogu videti golim okom

Posmatrače neba očekuje kosmička poslastica ovog meseca: retko poravnanje četiri planete na nebu, vidljivo pred zoru.

Počevši od nedelje ujutro, posmatrači zvezda će moći da vide Mars, Veneru, Jupiter i Saturn kako se pojavljuju u pravoj liniji preko jugoistočnog neba pre izlaska sunca. Poravnanje sredinom meseca je relativno neobična prilika da ljudi vide više planeta na nebu golim okom  i to je uvod u još ređe planetarno poravnanje koje će se desiti ovog leta.

Da bi videli planetarni kvartet, posmatrači neba na severnoj hemisferi bi trebalo da izađu napolje oko sat vremena pre nego što sunce izađe i pogledaju ka jugoistok, u pravcu izlaska sunca.

Gledajući na istok u ravni horizonta, Jupiter, Venera, Mars i Saturn će izgledati „nanizani u liniju preko jutarnjeg neba“, navodi NASA. Ako su uslovi jasni, sve četiri planete će biti dovoljno svetle da se vide golim okom, bez pomoći dvogleda ili teleskopa.

Isto poravnanje se može videti pre izlaska sunca na južnoj hemisferi. Tamo je putanja Sunca na nebu pod strmijim uglom u odnosu na horizont, u poređenju sa severnom hemisferom, što znači da će se niz planeta razvijati više iznad tačke izlaska sunca.

Vedska astrološka predikcija za 17.04.2022.

U oba slučaja, Jupiter će biti druga najsjajnija planeta na nebeskom skupu, ali će se pojaviti najniže na horizontu, što bi moglo da otežava uočavanje. To će se promeniti kako mesec bude odmicao, navodi NASA.

U poslednjoj nedelji aprila, Jupiter će biti dovoljno visoko iznad horizonta u sat vremena pre izlaska sunca da bi se lakše posmatrao – navodi svemirska agencija u svom mesečnom pregledu saveta za posmatranje neba.

Iako ovomesečni događaj posmatranja neba čini da izgleda kao da planete formiraju urednu liniju u svemiru, to je zapravo samo pitanje perspektive. Svaka planeta u Sunčevom sistemu kruži oko Sunca u istoj ravnoj ravni, što znači da dok povremeno ljuljaju jedna pored druge u svojim orbitama, izgleda da formiraju pravu liniju na Zemljinom nebu. Međutim, ovo uredno pozicioniranje bi izgledalo veoma drugačije od bilo koje druge tačke u svemiru.

Planete će biti vidljive na nebu pred svitanje tokom celog meseca, a aprilsko poravnanje će postaviti scenu za još spektakularniji događaj posmatranja neba ovog leta.

Od kraja juna do početka jula, pet planeta — Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn — biće vidljivo na nebu pre izlaska sunca u velikom poravnanju koje se dešava svakih nekoliko godina.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: NBC News