ilon-mask-planira-posetu-kini-i-zeli-sastanak-sa-premijerom

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask planira da poseti Kinu već u aprilu i traži sastanak sa kineskim premijerom Li Ćjangom, izjavile su za medije dve osobe koje znaju za planiranje putovanja.

Tačan termin posete zavisi od dostupnosti Li Ćjanga, rekao je jedan od izvora.

Kina je Teslino drugo najveće tržište posle Sjedinjenih Država, a njena fabrika u Šangaju je najveće proizvodno čvorište proizvođača električnih automobila.

Poseta Maska označila bi njegovu prvu posetu Kini od pandemije kovid i otkako je Si Đinping obezbedio treći mandat na mestu predsednika Kine. Pre nego što je Li postao premijer u martu, bio je partijski sekretar Šangaja gde je nadgledao izgradnju i otvaranje fabrike Tesla.

Mask je poslednji put posetio Kinu početkom 2020. godine, kada je napravio internet uzbunu plesom na sceni tokom događaja u fabrici u Šangaju. Ali on je nastavio da drži virtuelne govore na forumima kao što je kineska Svetska internet konferencija.

Li i Ilon Mask su se sreli ranije, na otvaranju fabrike u Šangaju 2019.

Oni su 2020. godine učestvovali na onlajn sastanku na kojem se Mask zahvalio tadašnjem sekretaru partije Šangaja za podršku operacijama fabrike tokom izbijanja pandemije, prema izveštajima lokalnih medija.

Maskova planirana poseta takođe dolazi u trenutku kada Kina pokušava da pridobije više stranih investicija kako bi pomogla u jačanju ekonomije pogođene trogodišnjim ograničenjima izazvane kovidom.

Ilon Mask nadmašio Baraka Obamu na Tviteru – Tramp tek na devetom mestu

Li je bio na čelu tih napora, govoreći tokom protekle nedelje na poslovnim događajima kojima su prisustvovali Tim Kuk iz kompanije Apple i Albert Burla iz kompanije Pfizer.

Izvori nisu rekli šta Mask namerava da razgovara sa Lijem.

Tesla se bori sa više problema, poput kašnjenja svojih planova za više nego udvostručenje proizvodnih kapaciteta u fabrici u Šangaju.

Teslinim automobilima je takođe zabranjen pristup kineskim vojnim kompleksima i mestima političkih sastanaka zbog zabrinutosti zbog kamera postavljenih na vozilima, a kompanija još uvek čeka na odobrenje Pekinga da ponudi svoju potpunu tehnologiju samovožnje u Kini.

Kina je takođe jedan od najvećih izvora prihoda van SAD za Tviter, koji je Mask preuzeo prošle godine za 44 milijarde dolara, rekli su izvori.

Operacije Tvitera u Kini izazvale su podele unutar kompanije između timova koji žele da maksimiziraju prodajne mogućnosti i drugih koji su zabrinuti zbog optike poslovanja sa državnim licima u vreme rastućih tenzija između Pekinga i Vašingtona, rekli su izvori.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji