Investitori kojima je finansijska kriza donela veliki prosperitet i bogatsvo

Ko ne riskira taj i ne profitira, stara je izreka. Međutim mnogi nisu hrabri za takav potez u nestabilnim tržišnim uslovima. Ipak, postoje određeni pojedinci koji se vrlo dobro nose tokom finansijske i ekonomske krize.

To su investitori koji su pokazali izvanredan talenat ulažući velike svote novca tokom kreditne krize koja je mnoge učesnike na tržištu jednostavno paralizovala.

Finansijska kriza 2008.-2009. dovela je do pada tržišta, izbrisavši trilione dolara bogatstva širom sveta, piše Investitor.me.

Pametni ulagači prepoznali su jedinstvenu priliku za kupovinu deonica mnogih kompanija koje su se prodavale uz velike popuste.

S obzirom da su se tržišta u međuvremenu oporavila od velike recesije, ulagači su ostvarili ogromne dobitke od svojih asertivnih manevara. Evo pet najvećih dobitnika ekonomskog sunovrata:

Voren Bafet

Investitori kojima je finansijska kriza donela veliki prosperitet i bogatsvo
Investitori kojima je finansijska kriza donela veliki prosperitet i bogatsvo / Voren Bafet

U oktobru 2008, Voren Bafet objavio je članak u The New York Timesu izjavljujući da je kupovao američke deonice tokom pada deoničkog kapitala uzrokovanog kreditnom krizom koja je uveliko počela. Njegovo izvođenje kupovanja kada je “krv na ulicama” je “biti uplašen kada su drugi pohlepni, i biti pohlepan kada se drugi plaše.”

Bafet je bio posebno vešt tokom kreditnog debakla. Njegove investicije uključivale su kupovinu trajnih povlašćenih deonica u iznosu od 5 milijardi dolara u Goldman Sachsu, koje su mu plaćale kamatu od 10 odsto, a takođe su uključivale i jamstva za kupovinu dodatnih Goldmanovih deonica. Goldman je takođe imao opciju otkupa hartija od vrednosti uz premiju od 10 odsto. Ovaj sporazum sklopljen je između Bafeta 2008. Banka je, tri godine kasnije, na kraju otkupila deonice.

Bafet je učinio isto s General Electric-om, kupivši 3 milijarde dolara trajnih povlašćenih deonica s kamatnom stopom od 10 odsto, koje se mogu otkupiti u tri godine uz premiju od 10 odsto. 3 Takođe je kupio milijarde konvertibilnih povlašćenih deonica u Swiss Re i Dow Chemicalu, a za sve je bila potrebna likvidnost kako bi ih izdržali kroz burnu kreditnu krizu. Kao rezultat toga, Bafet je zaradio milijarde za sebe, ali je pomogao i ovim i drugim američkim kompanijama da se uspešno izbore kroz veoma teško razdoblje.

Džon Polson

Upravnik hedge fonda Džon Polson proslavio se tokom kreditne krize zbog spektakularne opklade protiv američkog tržišta nekretnina. Ova pravovremena opklada donela je njegovoj kompaniji, Paulson & Co, 20 milijardi dolara profita tokom krize. Brzo je “promenio brzinu” 2009, kako bi se kladio na kasniji oporavak i uspostavio poziciju od više milijardi dolara u Bank of America, kao i oko dva miliona deonica u Goldman Sachsu. U to vreme se kladio i na zlato a pamte se njegova masivna ulaganja u deonice Citigroupa, JP Morgan Chase-a i nekoliko drugih financijskih institucija.

Polsonovi ukupni prinos hedge fondova u 2009. bio je pristojan, ali je ostvario velike dobitke u velikim bankama u koje je ulagao. Slava koju je stekao tokom kreditne krize takođe je pomogla gomilanju milijardi dolara vredne dodatne imovine i unosne naknade za upravljanje investicijama i za njega lično i za njegovu kompaniju.

Džejmi Dajmon

Investitori kojima je finansijska kriza donela veliki prosperitet i bogatsvo
Investitori kojima je finansijska kriza donela veliki prosperitet i bogatsvo / Džejmi Dajmon

Iako nije tipičan investitor, Džejmi Dajmon koristio je strah u svoju korist tokom kreditne krize, ostvarivši ogromne dobitke za JP Morgan. Na vrhuncu finansijske krize, Dajmon je iskoristio snagu bilansa svoje banke da kupi Bear Stearns i Washington Mutual, dve finansijske institucije dovedene u propast golemim opkladama na stambene zgrade u SAD-u. JP Morgan je kupio Bear Stearns za 10 dolara po dionici, ili otprilike 15 odsto njegove vrednosti od početka marta 2008. U septembru te godine kupio je i WaMu. Kupovna cena je takođe bila djelić vrijednosti WaMu-a ranije tokom godine. S najnižih vrijednosti u martu 2009, dionice JP Morgana su se više nego utrostručile u narednih 10 godina i učinile su dioničare i njegovog glavnog direktora prilično bogatim.

Ben Bernanke

Poput Dajmona, Ben Bernanke spada u grupu u kojoj su uspešni investitori. No, kao čelnik Federalnih rezervi (Fed), bio je na čelu onoga što se pokazalo kao vitalno razdoblje za Fed. Fed-ove akcije su navodno preduzete kako bi zaštitile i SAD i globalne finansijske sisteme od sloma, ali hrabra akcija suočena s neizvjesnošću dobro je došla za Fed i osnovne poreske obveznike.

Članak iz 2011. detaljno opisuje da je profit u Fed-u iznosio 82 milijarde dolara u 2010. To uključuje otprilike 3,5 milijardi dolara dobijenih od kupovine imovine Bear Stearns, AIG, 45 milijardi dolara povrata na 1 bilion dolara u kupovini hipotekarnih hartija od vrijednosti (MBS) i 26 milijardi dolara od držanja državnog duga. Bilans Fed-a se utrostručio s procijenjenih 800 milijardi dolara iz 2007. kako bi apsorbovao depresiju u finansijskom sistemu, no čini se da je dobro funkcionisala u smislu dobiti kada su se uslovi vratili na normalu.

Karl Ajkan

Investitori kao što su Karl Ajkan, ostavljaju bez teksta. On je ulagač u fond sa bogatim iskustvom u ulaganju u hartije od vrednosti i imovinu koja je poljuljana tokom krize. Njegova stručnost je u kupovini akcija, a posebno kockarskih kompanija. U prošlosti je tokom finansijskih poteškoća stekao tri objekta za igre u Las Vegasu i prodao ih uz veliku zaradu kada su se uslovi u industriji poboljšali.

Kako bi dokazao da poznaje tržišne vrhunce i padove, prodao je tri nekretnine 2007. za otprilike 1,3 milijarde dolara – višestruko više nego što ih je kupio. Ponovo je započeo pregovore tokom kreditne krize i uspeo je da osigura nekretninu Fontainebleaua u Vegasu u stečaju za približno 155 miliona dolara, ili oko 4% procijenjenih troškova izgradnje nekretnine. Ajkan je 2017. godine prodao nedovršenu nekretninu za gotovo 600 miliona dolara dvjema investicionim kompanijama, što je gotovo četiri puta više od prvobitne investicije.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji