Iranska vojska se pohvalila tajnom podzemnom bazom za dronove

Iranska vojska je dala neke detalje, ali ne i tačnu lokaciju, podzemne baze za svoje vojne bespilotne letelice, javili su državni mediji u subotu, usred napetosti u Zalivu.

Državna televizija je saopštila da se 100 dronova drži u srcu planina Zagros, uključujući Ababil-5, za koje je rekla da su opremljeni projektilima Qaem-9, iranskom verzijom američkog Hellfire-a.

Nema sumnje da su dronovi oružanih snaga Islamske Republike Iran najmoćniji u regionu – rekao je komandant vojske general-major Abdolrahim Musavi.

Naša sposobnost da nadogradimo dronove je nezaustavljiva – dodao je on.

Dopisnik iranske državne televizije rekao je da je u četvrtak izvršio 45-minutni let helikopterom od Kermanšaha u zapadnom Iranu do tajne podzemne lokacije za dronove. Dozvoljeno mu je bilo da skine poveze sa očiju tek po dolasku u bazu, rekao je.

TV snimci pokazuju nizove dronova opremljenih projektilima u tunelu, za koji se navodi da je nekoliko stotina metara ispod zemlje.

TV izveštaj je usledio dan nakon što je Iranska revolucionarna garda zaplenila dva grčka tankera u Zalivu, u očiglednoj odmazdi za konfiskaciju iranske nafte od strane Sjedinjenih Država iz tankera koji je držan kod grčke obale.

Grčke vlasti su prošlog meseca zaplenile Pegas pod iranskom zastavom, sa 19 ruskih članova posade, zbog sankcija Evropske unije. Sjedinjene Države su kasnije konfiskovale iranski naftni teret koji se nalazio na brodu i planiraju da ga pošalju u Sjedinjene Države drugim brodom.

Pegas je kasnije pušten, ali zaplena je podstakla tenzije u delikatno vreme, dok su Iran i svetske sile pokušavale da ožive nuklearni sporazum koji je bivši predsednik SAD Donald Tramp napustio, ponovo uvodeći sankcije Teheranu.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

 

Izvor: Mediji