Istoričar Salih Selimović iskreno o političkoj klimi u Crnoj Gori

Istoričar Salih Selimović je ocenio da su politički predstavnici Bošnjaka pokazali političku nezrelost u procesu pregovaranja oko konstituisanja i Skupštine i Vlade.

Prema njegovim rečima, BS je sa svojim brojem poslanika pokušavala da uslovljava mandatara i kasnije premijera Milojka Spajića suprotstavljajući se ulasku u Vladu legalnim predstavnicima srpskog naroda.

Ja bih to prije nazvao političkim amaterizmom, a možda kod jednog broja i nekoj odioznosti prema Srbima.

Bilo šta da je u pitanju to se nije smelo desiti.

U svojoj državi, u svojoj zemlji, se moraju nalaziti politička i svaka druga rešenja, kako u međustranačkim, tako i u međunacionalnim i međuvjerskim odnosima – poručio je istoričar Salih Selimović.

On je ocenio da je politička klima u Crnoj Gori nešto relaksiranija nakon konstituisanja nove vlasti, ali i dodaje da DPS još uvek nije u potpunosti razvlašćen.

Imam osećaj da su tenzije malo popustile, pogotovo posle konstituisanja Skupštine i Vlade.

Ipak će, po mom mišljenju, trebati još vremena za punu relaksaciju političkih odnosa, jer je bio dug period dominacije jedne političke i društvene opcije.

Treba reći da se za poslednje tri godine desilo značajnih promjena i da je stvoren povoljniji i društveno-politički, pa i ekonomski ambijent u Crnoj Gori. Mislim da još uvek DPS ima značajnog uticaja i nije potpuno razvlašćen – naveo je Salihović.

Istoričar se osvrnuo na predstojeći popis stanovništva, a naročito na poziv Bošnjačkog veća Bošnjacima da se izjasne da govore tzv. bosanskim jezikom.

„Bilo je za očekivati da će Bošnjačko vijeće insistirati da se Bošnjaci izjasne tako kako traže. Međutim, nije isto Bošnjak i bosanski.

Smatra se da Bošnjak može da bude samo musliman, a da bosanskim jezikom govore svi stanovnici BiH, iako nisu muslimani i Bošnjaci.

Po mom uverenju, ako su Bošnjaci nacija tada njihov jezik može da bude bošnjački, a ne bosanski – uveren je istoričar Salih Selimović.

Naši muslimani su u najvećem delu srpskog porekla

Selimović je naglasio da istorijska nauka nema dileme o poreklu naših muslimana.

„U najvećem procentu su srpskog porekla, zatim albanskog, hrvatskog i najmanje turskog porekla – istakao je Selimović i dodao da su Turci Osmanlije stanovnike tadašnje Bosne nazivali Bošnjacima, ali da to nije bila nikakva nacionalna kategorija.

„Kada je Austrougarska okupirala BiH 1878. godine uporno je radila na stvaranju bošnjačke nacije da bi na taj način odvojila Srbe i muslimane.

Kasnije je to napušteno. Između dva svetska rata muslimani su mogli da se različito izjašnjavaju, kao: Srbi islamske veroispovesti, Hrvati islamske veropispovesti, Jugosloveni, nacionalno neopredijeljeni i dr.

Na saboru u Sarajevu septembra 1993. godine ponovo su muslimani proglašeni Bošnjacima. Verovatno se iza svega krije težnja za majorizacijom i centralizacijom BiH – decidan je istoričar Salih Selimović.

Pročitajte još:

Srbija uspostavila dobre političke odnose sa svojim Muslimanima/Bošnjacima

Selimović je za Borbu kazao da su u Srbiji uspostavljeni dosta dobri politički odnosi između Srba i Bošnjaka/Muslimana, jer su srpska Vlada i najveći broj političkih stranaka uspostavili dobre međusobne odnose što je omogućilo jedan normalan život.

„Da bi se uspostavili slični odnosi između Srba i Bošnjaka i u Crnoj Gori, pre svega, treba da postoji iskrena politička volja političkih činilaca kod oba naroda i rešavanje onih pitanja koja opterećuje tu normalizaciju.

Verovatno pojedinim političarima ne odgovaraju mirni i iskreni odnosi kako bi se uspešnije održavali na funkcijama predstavljajući se herojima i spasiocima svog naroda ili svoje stranke/partije – zaključio je Selimović.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Borba.me