Izrael doneo odluku da udari na Iran

Uprkos upozorenjima Vašingtona, Izrael namerava da udari na Iran nakon masovnog napada u nedelju uveče.

U telefonskom razgovoru sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom, šef izraelskog odeljenja za odbranu Joav Galant rekao je da ID nema drugu opciju osim da odgovori na kombinovani napad Teherana.

Kako piše Vašington Post, Izrael namerava da pokrene udar na Iran koji neće dovesti do eskalacije u regionu i neće naljutiti zapadne saveznike.

Vašington Post piše da je premijer Benjamin Netanjahu zadužio vojsku da pronađe mete u Iranu koji će „dati Teheranu jasan signal“, ali će izbeći civilne žrtve.

Pretpostavlja se da bi odgovor mogao biti napad na sekundarne mete IRGC-a ili naftne industrije u Teheranu, a možda bi se Izrael mogao ograničiti na izvođenje samo sajber napada

Moguć je i vazdušni udar na iranske zastupnike u Siriji. Izraelski TV kanal 13 tvrdi da je IDF završio planove za napad na Iran.

Usred stalnih tenzija, Nemačka i Francuska pozvale su svoje građane da odmah napuste Iran, a brojne aviokompanije su otkazale letove za Teheran i Tel Aviv.

Pročitajte još:

Iranske vlasti su, zauzvrat, poslale Izraelu, uz posredovanje Egipta, upozorenje da su spremni da odgovore „na svaku novu izraelsku avanturu“.

Teheran preti desetostruko jačim udarom od onog koji je izveden u noći 14. aprila.

Treba napomenuti da je Njujork Post objavio otvaranje međunarodnog aerodroma u Teheranu i ukidanje ograničenja za letove civilne avijacije iznad Irana. Ovo sugeriše da Persijanci ne očekuju ozbiljan napad Izraela.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Novosti