Rusija - Kad pobedimo u Ukrajini - Sledi pravda za Srbiju

Pravda za Srbiju bi mogla da ugleda svetlost dana nakon ukrajinskog scenarija, sudeći po izjavama koje stižu od visokih ruskih zvaničnika.

Uprkos ogromnoj vojnoj pomoći čitavog Zapada, već je svima jasno da je pobeda Rusije na ukrajinskom frontu neminovna i da će uslediti uskoro.

I upravo je to i vreme kada bi moglo doći do ispravljanja istorijskih nepravdi nanetih Srbiji i srpskom narodu.

Kao rezultat razbijanja Jugoslavije od strane Zapada i NATO agresije iz 1999, od Srbije su privremeno otrgnuti delovi teritorije i stanovništva, za čije oslobođenje i ujedinjenje su pali milioni Srba u dva svetska rata. Od početka je bilo jasno da Srbija to neće moći da vrati bez pomoći Rusije.

Poslednjih decenija, Rusija je (sa Kinom) postala predvodnik Novog sveta, ukidajući zauvek epohu ratova, razaranja i pljačke koju je predvodio Zapad.

Sva stvaralačka i duhovno-moralna dostignuća čovečanstva sabrana su u Novom svetu, a na strani Zapada sabrali su se razaranje i smrt.

Zločinačka oligarhija na čelu Zapada pokrenula je u očajanju poslednji veliki rat na dva fronta – u Ukrajini i Palestini, sa željom da ga što više proširi, u čemu vidi poslednju nadu za, bar delimično, očuvanje svoje dominacije.

Uprkos ogromnoj vojnoj pomoći čitavog Zapada, već je svima jasno da je pobeda Rusije na ukrajinskom frontu neminovna i da će uslediti uskoro. S obzirom na ogroman raskorak između opasne politike zapadne oligarhije i interesa naroda EU i SAD, mogu se očekivati i skore promene u rukovodstvima zapadnih država.

Dakle, pitanje posleratnog regulisanja odnosa između Rusije i Zapada moglo bi uskoro da bude otvoreno. I upravo je to i vreme kada bi mogla doći pravda za Srbiju i ispravljanje istorijskih nepravdi koje su joj nanesene.

Pravda za Srbiju

Ako je iko imao sumnje da li će nas se Rusija setiti i u kojoj meri, u trenutku novog uređivanja svojih odnosa sa Zapadom, te sumnje su ovih dana raspršene. Nedavno, povodom 25. godišnjice početka NATO agresije, oba doma ruskog parlamenta uputila su Apel Ujedinjenim nacijama, parlamentima svih zemalja sveta i međunarodnim parlamentarnim organizacijama, Rusija je zakazala sednicu SB UN (čije su održavanje, u dva pokušaja, proceduralnom opstrukcijom sprečile zapadne sile), a u Beogradu i Moskvi oglasili su se brojni najviši rukovodioci Rusije, na čelu sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Pravda za Srbiju bi bila direktno povezana sa normalizacijom odnosa zemalja Zapada sa Rusijom! To je Rusija na vreme objavila celom svetu!

Stiče se, međutim, utisak da mnogi u Srbiji na to nisu bili pripremljeni, a da su nekima u rukovodstvu važniji „dobri“ odnosi sa zapadnim silama od oslobođenja i ujedinjenja svoje zemlje i svog naroda.

Kratkovidost poput one iz 1941, kada je nekima izgledalo da (pod Hitlerom) ujedinjena Evropa, koja nas je još i „okružila“ – nema alternativu!

Ipak, ni prioritet Zapada u bilo čemu, ni ekvidistanca u odnosu na prijatelje i neprijatelje, ne da nisu dobri za Srbiju, nego je vode pravo u propast.

„Oba doma Federalne skupštine Ruske Federacije apeluju na Ujedinjene nacije, međunarodne parlamentarne organizacije i parlamente stranih država da osude vojnu operaciju zemalja NATO protiv Jugoslavije, da se suprotstave pokušajima iskrivljavanja istorijske istine o tragičnim događajima 1999. u interesu kolektivnog Zapada i da preduzmu mere za utvrđivanje međunarodno-pravne odgovornosti država članica Organizacije Severnoatlantskog pakta za agresiju protiv Savezne Republike Jugoslavije“, kažese na kraju apela ruskog parlamenta usvojenog 20. marta.

Tim povodom, predsednik Državne Dume Vjačeslav Volodin je naglasio: „Vašington i Brisel su razrušili zemlju. Ali niko od lidera SAD i zemalja NATO, među kojim je bio i Bajden, nikada nije kažnjen“.

On je takođe istakao da su lidera Jugoslavije Slobodana Miloševića, koji se borio za Srbe, uhapsili, a zatim „umorili u haškoj tamnici, ne uspevši da dokažu njegovu krivicu“.

„Odgovorni za smrt Miloševića u haškom kazamatu do danas nisu kažnjeni. Svet je dužan da da pravičnu ocenu događajima tih godina – da pozove na odgovornost i osudi odgovorne vinovnike uništenja Jugoslavije,“ rekao je Volodin.

Putin: Srbi najpouzdaniji saveznici Rusije

„Odnosi Rusije i Srbije su posebne prirode, imaju duboke istorijske korene. O tome uvek govorim sa posebnom toplinom, jer su vekovima, želim to da naglasim, Srbi bili najpouzdaniji saveznici Rusije. Mi to znamo, pamtimo i cenimo“, rekao je predsednik Vladimir Putin, odgovarajući na pitanje učesnika iz Srbije Miloša Tanaskovića na Svetskom festivalu omladine u Sočiju.

„Alijansa se nikada neće oprati od sramote ratnih zločina. U njihovu demagogiju o zaštiti slobode i demokratije više niko ne veruje. SAD i ostale članice NATO-a nemaju ni najmanje pravo da govore o uvođenju nekog novog ‘poretka zasnovanog na pravilima’. Svi njihovi pokušaji da izgrade neku ‘globalnu bezbednosnu arhitekturu’ po definiciji su zlonamerni i toksični, usmereni isključivo na obezbeđenje neokolonijalne hegemonije Zapada“, kaže se u specijalnoj izjavi ruskog MID-a 24. marta 2024.

Na prvoj, od Zapada opstruiranoj sednici SB UN 25. marta 2024. stalni predstavnik Rusije ambasador Vasilij Nebenzja je između ostalog rekao: „Agresija Severnoatlantske alijanse protiv suverene države trajala je 78 dana i proizvela je za njeno stanovništvo nezamisliva stradanja, mnogobrojne žrtve i katastrofalna razaranja“. E, to u sali prisutne članice NATO i istovremeno članice Saveta bezbednosti nisu htele da slušaju.

„Agresija NATO protiv Jugoslavije bila je flagrantno kršenje međunarodnog prava: osnovnih ciljeva i principa Povelje UN, Helsinškog završnog akta KEBS-a, normi i principa međunarodnog humanitarnog prava. Na najozbiljniji način je narušen autoritet Saveta bezbednosti UN, koji nije dao nikakvu saglasnost za nasilne akcije Alijanse protiv Jugoslavije. Bio je prosto stavljen pred svršen čin.“

„Od početka krvavog raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, režiranog i sponzorisanog od strane SAD, Nemačke i drugih zemalja, i kao posledica napada na Jugoslaviju, Alijansa je podrila uspostavljenu bezbednosnu arhitekturu, koja je obezbeđivala mir u Evropi tokom mnogih decenija. To je tipični destruktivni ‘rukopis’ NATO-a.“

Glas srpske države imaće znatno veću težinu

A evo kako je na drugoj, od Zapada opstruiranoj sednici SB UN 28. marta 2024. zamenik stalnog predstavnika Rusije ambasador Dmitrij Poljanski završio svoje istupanje:

„Kolege, nadam se da razumete da što više pokušavate da sakrijete ružnu istinu, ona se sve više širi. Ovih dana, ceo svet se svojim očima uverio da se vi i dalje kao žive vatre plašite čak i nagoveštaja otvorene rasprave o vašim nelegitimnim agresijama protiv suverenih zemalja, kojih se nakupilo mnogo za poslednje dve decenije.

Posle Jugoslavije izvršili ste invaziju na Irak, Siriju, Libiju, Avganistan, svuda ostavljajući za sobom trag smrti i razaranja. I ako ste do sada uspeli da izbegnete razgovor na tu temu u Savetu bezbednosti, nemojte se nadati da ćete isto tako lako uspeti da izbegnete odgovornost za svoje postupke.“

Pošto je na konferenciji u Beogradu 25. marta konstatovao da „Rusija ne može ni da oprosti, ni da zaboravi“, rukovodilac Rossotrudničestva Jevgenij Primakov je u intervjuu za „Bratstvo“ rekao: „Pojaviće se nove šanse i za Srbiju da brani svoj sopstveni suverenitet.

Neću da kažem da će Srbija, čim mi pobedimo u Ukrajini, krenuti da sebi vraća Kosovo – to je stvar srpske države. Ali, glas srpske države će imati znatno veću težinu.“

A jasno je rekao i sledeće: „Imamo nekoliko integracionih mehanizama u kojima je Rusija ne samo učesnik nego i njihov inicijator – EAES, ŠOS i BRIKS. Ako Srbija odluči da je za nju moguće, poželjno i korisno da učestvuje u tim mehanizmima, mislim da niko neće biti protiv. Ali, odluka je, naravno, na Srbiji.“

Potpredsednik Državne Dume Aleksandar Babakov je u intervjuu 28. marta precizirao:

„Mislim da danas Srbija treba da pamti da je Rusija danas drugačija u odnosu na period pre 25 godina i danas će Zapadu biti nemoguće da preduzme slične radnje u vezi sa slobodoljubivom Srbijom.“

I još: „Pritisak Zapada se neće završiti dok ne shvate da Srbija ima ozbiljne saveznike, koji je neće ostaviti, ne samo u nesreći, već i u teškoj situaciji.“

Nema prepreka

A raniji potpredsednik Državne dume prof. dr Sergej Baburin je u intervjuu „Bratstvu“ objasnio i ovo: „Kada mi kažu da se Srbija i Rusija ne graniče i da je to prepreka, odgovaram – nije prepreka. Naprotiv, ako smo jedinstvena savezna država, onda će nuklearni štit Rusije biti zaštita Srbije od svih nedaća. I obrnuto, ojačaćemo jedni druge kada smo zajedno.“

Pročitajte još:

U dokumentarnom filmu „Beograd“ Andreja Kondrašova, prikazanom na ruskoj državnoj televiziji na godišnjicu NATO agresije, predsednik Putin ponavlja da su Srbi vekovima bili najpouzdaniji partner Rusije, a na pitanje o izjavi predsednika Aleksandra Vučića da „Putin ne bi dozvolio NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, da je tada bio na čelu Rusije“, on konstatuje: „Da smo imali bilo kakve obaveze u odnosima onda bismo, naravno, te obaveze ispunili. Međutim, tada između Rusije i Jugoslavije nije bilo takvih odnosa.“

Danas takvi odnosi postoje. Ruska Federacija i Republika Srbija 24. maja 2013. godine, „oslanjajući se na duboka uzajamna osećanja prijateljstva, mnogovekovnu istoriju odnosa i tradicije jezičke, duhovne i kulturne bliskosti bratskih naroda dveju zemalja (…) ovom Deklaracijom proglašavaju uspostavljanje odnosa strateškog partnerstva, koji obuhvataju sve oblasti saradnje“.

Bratski narodi do danas nisu i ni ubuduće neće dozvoliti nikome da im te odnose naruši. A Srbija će biti toliko slobodnija, bezbednija, celovitija i razvijenija koliko bude imala poštenja i smelosti da svoje savezništvo sa Rusijom ponosno ističe u prvi plan, jer se Novi svet rađa na naše oči ruskom pobedom u bici za pravdu, koju smo mi započeli.

Pravda za Srbiju je prema mišljenju iz Moskve, veoma blizu…

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/rt.rt/Vladimir Kršljanin