japanski-naucnici-stvorili-bebe-miseve

Naučnici u japanskoj laboratoriji proizveli su zdravo mišje potomstvo od dva muška roditelja koristeći tehniku za uređivanje gena za stvaranje održivih jajnih ćelija iz kože, tvrdi vodeći istraživač matičnih ćelija.

Proboj je u sredu iobjavio profesor Kacuhiko Hajaši sa Univerziteta u Osaki tokom Međunarodnog samita o uređivanju ljudskog genoma u Londonu.

Hajaši već deceniju radi na različitim tehnikama za pravljenje jajnih ćelija od matičnih ćelija.

Njegov najnoviji rad na tu temu čeka objavljivanje u časopisu Nature, rekao je za BBC.

Veštačka gametogeneza, ili proizvodnja polnih ćelija u laboratoriji, obavljena je na miševima, izvestio je naučnik u Londonu tokom ažuriranja osnovnih tehnologija u oblasti uređivanja genoma. To je uključivalo reprogramiranje ćelije kože u pluripotentnu matičnu ćeliju, vrstu ćelije koja se kasnije može pretvoriti u druge vrste ćelija.

Naučnici su uklonili Y-hromozom iz matičnih ćelija i napravili kopije X-hromozoma da ga zamene.

Sa punim XX setom, ćelije su se pretvorile u jaja, iako je samo mali procenat izvornog materijala mogao biti podvrgnut celom procesu.

Rezultat je bio relativno lošeg kvaliteta, sa samo sedam beba miševa koji su izašli iz 630 pokušaja implantacije oplođenih embriona surogat majki, objasnio je Hajaši tokom događaja.

Ali tih sedam „izgledalo je dobro“, dodao je, što znači da su se normalno razvijali i imali svoje potomstvo.

Kineski naučnici su 2018. godine prijavili da su uzgajali miševe od istopolnih roditelja, ali se u njihovom eksperimentu ispostavilo da su bebe miševi bili nezdravi i nisu dugo živeli.

Hajaši je upozorio da je metoda koju je osmislila njegova laboratorija daleko od zrelosti i da može proći decenija pre nego što se može koristiti za lečenje plodnosti kod ljudi.

Ovaj metod, međutim, daje nadu istopolnim parovima da bi mogli da imaju decu koja su genetski povezana sa njima, iako bi takvu vrstu reprodukcije prvo moralo da prihvati društvo, tvrdi naučnik.

Ako se to dogodi, on bi favorizovao takvu upotrebu, rekao je za BBC.

Dodao je da bi tehnički bilo moguće da muškarac zatrudni, koristeći veštačko jaje napravljeno od somatske ćelije i sperme, ali „nije baš siguran da li je u ovoj fazi to bezbedno ili prihvatljivo za društvo“.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji