Joanikije - Špijuni su do skoro ulazili u Cetinjski manastir

Juče je mitropolit crnogorsko primorski SPC Joanikije u Cetinjskom manastiru povodom praznika Svetog sveštenomučenika Joanikija Crnogorsko-primorskog kazao da su “špijuni do skoro ulazili u Cetinjski manastir”.

On je, kako je objavljeno na sajtu Mitropolije, govorio o Joanikiju Lipovcu, mitropolitu SPC iz perioda Drugog svetskog rata, i pomenuo njegovu ćerku koja je živela na Cetinju i radila u prosveti.

“Negde već pod stare dane u prepisci sa svojim sinom, ona piše sa ljubavlju i toplinom majčinskom: Milo mi je, dragi moj sine, što si bio u Kotoru na službi. Tamo je, svakako, sve drugačije nego na Cetinju. Tamo ne stoje špijuni pred crkvom kao što stoje pred Cetinjskim manastirom i upisuju svakoga ko u manastir uđe da se moli Bogu. Meni je mnogo drago što si bio na Svetoj službi i što si spreman uvek da kažeš da si unuk svetoga Božijeg ugodnika i oca mojega mitropolita Joanikija”, kazao je Joanikije.

Pročitajte još:

Eto, dodao je, i to je jedno svedočanstvo kakva su vremena bila, posebno kako je bilo ovde na Cetinju, “gde su po tadašnjim svedočanstvima uglednih i čestitih Cetinjana po dvojica špijuna se stalno smenjivali.”

“I to je bilo tako i do skoro, ne znam da li je i danas, da pred Cetinjskim manastirom beleže ko sve ulazi u crkvu Cetinjskog manastira i ko sve pristupa ćivotu Svetoga Petra Cetinjskoga“, rekao je Joanikije.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/kurir.rs/Adria