Južna Koreja razvija nano tetovažu

Južna Koreja bi uskoro mogla početi sa implementiranjem elektronskih uređaja u tela njenih građana u obliku tetovaže po meri koja ih automatski upozorava na potencijalne zdravstvene probleme, ako projekat naučnog tima urodi plodom.

Istraživači na Korejskom naprednom institutu za nauku i tehnologiju (KAIST) u gradu Daejeon jugozapadno od Seula razvili su elektronsko mastilo za tetoviranje napravljeno od tečnog metala i ugljeničnih nanocevi koje funkcioniše kao bioelektroda.

Priključen na uređaj za elektrokardiogram (EKG) ili drugi biosenzor, može da pošalje očitavanje pacijentovog otkucaja srca i drugih vitalnih znakova kao što su glukoza i laktat na monitor.

U budućnosti, ono što se nadamo je da povežemo bežični čip integrisan sa ovim mastilom, tako da možemo da komuniciramo, ili možemo da šaljemo signal napred i nazad između našeg tela na spoljni uređaj – rekao je vođa projekta Stiv Park, profesor nauke o materijalima i inženjerstva.

Takvi monitori bi u teoriji mogli da se nalaze bilo gde, uključujući i domove pacijenata.

Mastilo je neinvazivno i napravljeno je od čestica na bazi galijuma, mekog, srebrnog metala koji se takođe koristi u poluprovodnicima ili termometrima. Nanocevi ukrašene platinom pomažu u vođenju električne energije dok obezbeđuju izdržljivost.

Kada se nanese na kožu, čak ni trljanjem tetovaža se ne skida, što nije moguće samo sa tečnim metalom – rekao je Park.

Tehnokratija uzima zamah i sve je bliža ostvarenju svoga sna, koji vodi prema „novom normalnom“.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji