Šenžen ubrzava kineski san - Automobil bez vozača

U prometnoj ulici u centru kineskog grada Šenžen može se videti automobil koje se sam lagano kreće i zaustavlja bez vozača. Njegova kontrolna tabla izgleda kao mali 3D plavi blokovi koji podsećaju na video igrice iz 1990-ih.

Volan se sam okreće i vozilo se lagano zaustavlja, dok sigurnosni vozač gleda sa suvozačevog sedišta.

Vozilo je jedna od stotinu robotskih senzora koje pripadaju pokretaču DeepRoute.ai koji krstare gustim centralnim poslovnim kvartom Futian u kineskom južnom tehnološkom centru Šenžen, pružajući putnicima 50.000 probnih vožnji u prošloj godini.

Šenžen, grad sa 18 miliona stanovnika, sada je doneo najjasnije kineske propise za autonomna vozila(AV-autonomni automobil). Od ponedeljka će registrovanim AV-ovima biti dozvoljeno da rade bez vozača širom grada, ali vozač i dalje mora da bude prisutan u vozilu.

Do sada su kineski gradovi dozvoljavali robotaksi da radi na ograničenoj osnovi uz dozvolu lokalnih vlasti, ali propisi Šenžena po prvi put pružaju ključni okvir za odgovornost u slučaju nesreće.

Ako AV ima vozača za volanom, vozač će biti odgovoran za nesreću. Ako je automobil potpuno bez vozača, odgovornost će snositi vlasnik vozila. Ako kvar prouzrokuje nesreću, vlasnik automobila može tražiti odštetu od proizvođača.

Ako želite više autonomnih automobila, na kraju će doći do nesreća, tako da su ovi propisi veoma važni za masovnu primenu – rekao je Maksvel Džou, izvršni direktor kompanije DeepRoute, govoreći u kancelarijama kompanije u tehnološkom parku blizu granice sa Hong Kongom.

Ovo nije istina bez vozača, ali je velika prekretnica.

Do sada su Sjedinjene Države jurile napred u AV ispitivanjima, a Kalifornija je dala zeleno svetlo za testove na javnom putu od 2014. godine, omogućavajući kompaniji Alphabet Inc, Waymo LLC, Cruise i Tesla da pređu milione milja u testiranju na putu.

Ali Kina ima svoju nogu na akceleratoru, a Peking je AV učinio ključnom oblasti u svom najnovijem petogodišnjem planu.

Šenžen želi da njegova industrija pametnih vozila dostigne prihod od 200 milijardi juana do 2025.

U maju prošle godine izvršni direktor Cruise-a Dan Aman upozorio je predsednika Džoa Bajdena da bezbednosni propisi SAD rizikuju da AV industrija u zemlji zaostane za Kinom, sa „pristupom odozgo prema dole, centralno usmerenim“.

DeepRoute ima za cilj da ima 1.000 robotaksi sa sigurnosnim vozačima na putevima u Šenženu u narednih nekoliko godina, kada se očekuju detaljniji propisi.

Ali u gradu sa flotom u državnom vlasništvu od 22.000 električnih taksija iz BID-a sa sedištem u Šenženu, gde putovanje od 20 km košta oko 60 juana (9 dolara), troškovi proizvodnje za AV će morati da se smanje.

DeepRoute i druge robotaksi kompanije se oslanjaju na masovnu proizvodnju kako bi smanjile troškove i prikupile podatke. DeepRoute prodaje svoja rešenja za vožnju proizvođačima automobila za oko 3.000 dolara.

Žou gleda na Šenžen DJI Technology Co kao uzor, pri čemu kompanija koristi niže troškove hardvera i integrisane lance snabdevanja kako bi postala dominantan igrač u komercijalnom prostoru dronova širom sveta.

Baidu je 21. jula najavio novi AV sa odvojivim volanom koji će koristiti za robotaksi sledeće godine, po ceni od 250.000 juana po jedinici, skoro upola manje od prethodne generacije.

Krećemo se ka budućnosti u kojoj će plaćanje robotaksija biti upola manje od današnjeg taksija – rekao je izvršni direktor Baidu-a Robin Li na Baidu World konferenciji.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji