Kina gradi tajni pomorski objekat

Kina tajno gradi pomorski objekat u Kambodži koji bi pomogao da proširi trenutno ograničeni domet njene vojske u stranim vodama.

Sa više od 350 brodova, Peking komanduje najvećom svetskom pomorskom flotom, prema Ministarstvu odbrane. Poređenja radi, američka mornarica ima 296 brodova i podmornica.

Međutim, Kina trenutno ima samo jednu stranu pomorsku bazu, u Džibutiju u istočnoj Africi.

Koliko god ovi brojevi bili impresivni, bez značajne mreže robusnih prekomorskih objekata, njihova sposobnost da ih koriste brzo opada sa rastojanjem od Kine – rekao je Endrju Erikson, direktor istraživanja kineskog instituta za pomorske studije na Mornaričkom ratnom koledžu.

Projekat u Kambodži bi Kini dao uporište u jugoistočnoj Aziji i poziciju u zapadnom regionu Južnog kineskog mora, deo ambicije Pekinga da poveća svoj vojni uticaj širom sveta.

Baza bi trebalo da bude izgrađena na severnom delu kambodžanske pomorske baze Ream. Ceremonija postavljanja temelja zakazana je za sledeću nedelju, rekli su zvaničnici.

Ova pomorska baza neće biti samo korišćena od strane kineske vojske i njene upotrebe već i mesto za naučna ispitivanja.

Pomorska baza Ream nije jedina lokacija na kojoj Kina želi da ima vojno prisustvo.

U novembru je The Journal objavio da je Peking postigao tajni dogovor sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima o izgradnji sumnjivog vojnog objekta u luci u blizini Abu Dabija.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

IzvorThe Wall Street Jurnal