Lavrov i Čavušoglu - Saglasni

Turski ministar spoljnih poslova rekao je u sredu da je plan Ujedinjenih nacija za ponovno pokretanje ukrajinskog izvoza žitarica duž morskog koridora „razuman“ i da zahteva dodatne razgovore sa Moskvom i Kijevom kako bi se osiguralo da brodovi budu bezbedni.

Lavrov i Čavušoglu su se usaglasili da je sastanak u Ankari bio plodonosan, uključujući i uočenu volju da se vrate pregovorima između zaraćenih strana o mogućem prekidu vatre.

Ruska vojna operacija u Ukrajini u februaru zaustavila je kijevski izvoz žitarica iz Crnog mora. UN su apelovale na dve strane, kao i na pomorskog suseda i Tursku, članicu NATO-a, da dogovore koridor.

Svaki dogovor mogao bi da uključi tursku pomorsku pratnju za tankere koji napuštaju Odesu i druge ukrajinske luke – koje su trenutno blokirane ruskom mornaricom – i dalje ka turskim moreuzima i globalnim tržištima.

Iznete su različite ideje za izvoz ukrajinskog žita na tržište, a nedavno je iznet plan UN (uključujući) mehanizam koji se može stvoriti između UN, Ukrajine, Rusije i Turske – rekao je Čavušoglu.

Mi to smatramo razumnim, dodao je on. Naravno, i Ukrajina i Rusija to moraju da prihvate.

Lavrov je rekao da Ukrajina treba da pusti trgovačke brodove da bezbedno napuste njene luke kako bi se postigao dogovor o koridoru robe.

Turska, koja ima dobre odnose i sa Kijevom i sa Moskvom, ranije je rekla da je spremna da preuzme ulogu u okviru „mehanizma za posmatranje“ ako se postigne dogovor. Lavrov i Čavušoglu su saglasni da brodovi treba bezbedno da napuste luke. Nadamo se da je na pomolu dogoročni dogovor, koji bi obezbedio nesmetani protok žitarica na svetsko tržište.

Ruski i turski ministri odbrane razgovarali su u utorak o potencijalnom izvoznom koridoru žitarica, a visoki turski zvaničnik je rekao da Ankara očekuje napredak na sastanku Lavrova.

Nakon ruske vojne intervencije, Turska je radila na posredovanju u prekidu vatre, ali su pregovori izbledeli. Ankara je kritikovala akciju Moskve i poslala Kijevu naoružane dronove, ali je odbila da uvede zapadne sankcije Moskvi sa kojom ima bliske trgovinske veze.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Reuters