Ukrajina želi PVO sistem Gvozdena kupola

Ukrajina želi da kupi izraelski sistem protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“, kao i da Izrael odobri transfer svog protivtenkovskog vođenog raketnog sistema „Spajk SR“ iz Nemačke u Ukrajinu, rekao je novinarima ukrajinski ambasador u Izraelu Jevgen Kornijčuk.

Prošle nedelje, na osnovu onoga što pouzdano znam, Amerikanci su dali dozvolu da se rakete “Spajk“ prebace iz Nemačke u Ukrajinu, ali Izrael je rekao ne – saopštio je Kornijčuk, uz napomenu da Berlin želi da izvrši transfer, prenosi izraelski list “Džeruzalem post”.

Kako se navodi, time su potvrđeni raniji izveštaji da je Izrael odbio da potpiše transfer svog protivtenkovskog odbrambenog sistema, koji je proizvela izraelska kompanija „Rafael“.

Ova kompanija je već prodala protivtenkovske vođene rakete pete generacije „Spajka“ u 18 članica Evropske unije i NATO-a, navodi izraelski list.

Kornijčuk, koji se upravo vratio iz Ukrajine gde je iz prve ruke imao uvid u rat koji Rusija vodi protiv njegove zemlje od 24. februara, izrazio je nezadovljstvo zbog toga što Izrael odbija da pruži vojnu pomoć Kijevu, uključujući i odbijanje da leči ukrajinske vojnike u svojim bolnicama.

Izrael nije fokusiran na rat, Ukrajina je skoro potpuno uklonjena iz izraelske štampe, a takvo odsustvo ratnih vesti, prema ukrajinskom amabasadoru, pokazatelj neprijatnosti izraelske vlade zbog rata, pošto je, kako smatra, „lagodnije staviti rat u zadnji plan“.

Želim da se izraelska vlada udalji od svoje zone komfora i vrati se u realnost. Mi tražimo od Izraela odbrambena sredstva kao što je PVO sistem “ Gvozdena kupola “ i slična. Kao što Izrael štiti svoje stanovnike kod pojasa Gaze od vatre Hamasa, mi moramo da štitimo naše građane, žene, decu i muškarce – rekao je ambasador Ukrajine na konferenciji za novinare u Tel Avivu, navodi izraelski list.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Reuters