Ukrajinski militanti spalili ogromne količine žita

Navodni čin paljevine sveden je na nespremnost „militanata“ da ostave zalihe žita stanovnicima Mariupolja. Kao rezultat toga, uništeno je više od 50 hiljada tona žitarica.

Ovaj neljudski zločin pokazuje celoj svetskoj zajednici „pravo lice“ kijevskog režima, koji, u stvari, koristi metode terorizma u hrani protiv sopstvenog naroda – navodi se.

Ministarstvo Rusije je saopštilo da je uništenje počinjeno jer „takozvani civilizovani Zapad“ nastavlja da podržava Kijev, optužujući Rusiju da izaziva globalnu krizu sa hranom.

Ministarstvo odbrane je istaklo da ruske snage tokom svoje „specijalne vojne operacije“ podržavaju civilno stanovništvo, tretiraju ga humano i „ne udaraju na društvenu infrastrukturu zemlje, za razliku od ukrajinskih oružanih formacija“.

Od pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini, Moskva i Kijev su se međusobno optuživali za razne ratne zločine, negirajući pritom sopstvenu odgovornost.

Vlasti Donjecke Narodne Republike saopštile su ranije da vatrogasci nisu uspeli da spasu zalihe žitarica uprkos višednevnim naporima.

Na teritoriji mariupoljske luke postoji velika količina žitarica, to je i kukuruz i pšenica. Sudeći po mirisu i izgledu, uglavnom je nepodoban za dalju upotrebu – rekao je za medije pomoćnik vlade Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

Dok je Zapad optužio Rusiju da je izazvala porast cena hrane nastavljajući svoju vojnu operaciju. Moskva tvrdi da su pravi uzrok prehrambene krize „politički motivisane“ zapadne sankcije protiv nje.

Ukrajina je više puta optuživala Moskvu da je „krala“ njene zalihe pšenice i slala je u inostranstvo. Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik je, međutim, rekao da Ujedinjene nacije nisu u mogućnosti da provere ove tvrdnje.

Ukrajina i zapadne države su više puta optuživale Moskvu da ometa izvoz žitarica blokiranjem ukrajinskih crnomorskih luka. Rusija je odbacila takve tvrdnje, tvrdeći da je spremna da osigura bezbedan prolaz brodovima za prevoz žitarica iz luka.

Poremećaj toka žitarica potiče od sopstvenih akcija Kijeva i ekstenzivnog miniranja obale od strane ukrajinske vojske, insistira Moskva.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji