Kina koristi veštačku inteligenciju za izgradnju brane bez ljudi

Kina je spremna da izgradi branu (hidroelektranu) za dve godine koristeći veštačku inteligenciju, građevinske robote i nultu ljudsku radnu snagu, rekli su naučnici uključeni u ovaj projekat.

Brana Jangku na tibetanskoj visoravni trebalo bi da bude sastavljena sloj po sloj, kao kod 3D štampanja, kako je preneo South China Morning Post, citirajući rad objavljen u aprilu u recenziranom časopisu Univerziteta Tsinghua.

Bivši moderator Fejsbuka u Keniji optužio je Metu za trgovinu ljudima

Ako i kada bude završen, ambiciozni projekat će verovatno biti najviša struktura na svetu izgrađena korišćenjem procesa 3D štampanja. Trenutni rekord drži dvospratna poslovna zgrada u Dubaiju, visoka 6.096 m.

Međutim, list navodi da će brana Jangku biti visoka 179.8 metara. Poređenja radi, konstrukcijska visina Huverove brane je 221 metar.

U Jangkuu će se centralni AI( veštačka inteligencija ) sistem koristiti za nadgledanje masivne automatizovane montažne linije koja počinje sa nekoliko autonomni kamiona bez vozača, koji se koriste za transport građevinskog materijala do delova gradilišta, prema naučnicima.

Kada materijali stignu, AI buldožeri i popločači će ih pretvoriti u sloj brane, a zatim će valjci opremljeni senzorima pomoći da se svaki sloj pritisne tako da postane čvrst i izdržljiv, rekli su oni.

Prema planu, kada se sloj završi, roboti će poslati informacije o stanju konstrukcije nazad u AI sistem.

Južna Koreja kaže da je bezbednosna situacija napeta zbog mogućeg nuklearnog testa Pjongjanga

Međutim, rudarenje građevinskog materijala će i dalje morati da se obavlja ručno, napominju istraživači.

Sistem veštačke inteligencije i njegova armija robota pomoći će da se eliminišu ljudske greške, na primer kada se operateri na valjcima ne drže prave linije ili kada vozači kamiona isporučuju materijale na pogrešno mesto – rekao je glavni autor Liu Tianiun sa Univerziteta Tsinghua, prema SCMP-u.

Sistem će takođe omogućiti da rad na licu mesta kontinuirano napreduje bez zabrinutosti za bezbednost ljudskih radnika, rekli su istraživači.

Prema naučnicima, završena brana Jangku će obezbediti Kini 5 milijardi kilovat-sati električne energije svake godine.

Ako bude uspešan, metod izgradnje mogao bi da obezbedi nacrt za druge građevinske projekte, kao što je izgradnja puteva, rekao je Liuov tim, a prenosi SCMP.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Business Insider