Kina povećava uvoz LNG i prirodnog gasa iz Rusije

Peking planira da dodatno poveća uvoz LNG i prirodnog gasa iz Rusije, kaže kineski ambasador u Moskvi

Isporuke prirodnog gasa iz Rusije Kini porasle su za 173 odsto u prvih deset meseci ove godine u odnosu na isti period 2021. godine, prema rečima kineskog ambasadora u Moskvi.

Džang Hanhui je rekao da je Peking spreman da sarađuje sa Moskvom kako bi gas koji se pumpa kroz istočni deo gasovoda Snaga Sibira dostigao projektovani kapacitet što je pre moguće.

On je dodao da Kina takođe želi da vidi bržu implementaciju projekta gasovoda Rusija-Mongolija-Kina.

„U aktuelnoj situaciji se pokazuje novi horizont rusko-kineske saradnje“, rekao je diplomata u svom govoru na forumu „Ruski gas 2022 – Okreni se istoku“. „Spremni smo da ojačamo integrisanu saradnju sa ruskom stranom u oblasti gasovoda i tečnog gasa.

Prema rečima izaslanika, Kina je već postala najveći svetski potrošač LNG i prirodnog gasa iz Rusije i ima ogroman potencijal da dodatno poveća uvoz tog goriva. On je napomenuo da je potrošnja prirodnog gasa u Kini dostigla 372 milijarde kubnih metara u 2021. godini, što predstavlja godišnji porast od 12,7 odsto.

„Istok pozdravlja ruski gas. Na istoku postoji dovoljno tržišta za plasiranje ruskog gasa“, rekao je on, naglašavajući da Peking nikada neće dozvoliti da se spoljne sile mešaju u energetsku saradnju Kine i Rusije.

Ruski državni energetski gigant Gasprom je prošle nedelje izvestio da su dnevne isporuke preko gasovoda Snaga Sibira dostigle rekordan nivo, dok su ugovorne obaveze kompanije premašene za 16,4%.

Kineski ambasador je istakao da Peking osuđuje akte sabotaže u septembru na dva gasovoda Severni tok, koji povezuje Rusiju i Nemačku preko Baltičkog mora, kao nedopustive.

„Kina se protivi politici maltretiranja koju sprovode neke zemlje u energetskom sektoru“, rekao je Džang.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/RT