SAD planiraju da pošalju više oružja Ukrajini

Ovaj potez dolazi kao odgovor na zabrinutost Kijeva da bi Moskva mogla da pokrene novu ofanzivu u narednim mesecima

SAD nameravaju da obezbede Ukrajini više oružja u bliskoj budućnosti, jačajući sve više svoju ulogu u ratu.

Mediji, pozivajući se na „šest ljudi koji znaju za diskusiju“, tvrde da je potez za obezbeđivanje dodatnih zaliha podstaknut zabrinutošću najviših ukrajinskih zvaničnika da Rusija skuplja snage uoči velike zimske ofanzive.

U izveštaju Politika se navodi da Bajdenova administracija trenutno razmatra mogućnost da Kijevu, između ostalog, granate i visoko preciznu municiju dometa od 150 km (94 milje). Takođe se razmatra, prema članku, isporuka zajedničkih kompleta municije za direktni napad, koji se koriste za pretvaranje nenavođene vazdušne municije u pametne bombe.

Ove isporuke bi bile dodatak postojećim planovima za isporuku sistema protivvazdušne odbrane Patriot, preneo je Politiko. Nekoliko američkih medija je nagovestilo da su ti planovi u završnoj fazi.

U međuvremenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u sredu da će Rusija sigurno gađati ove raketne sisteme u Ukrajini, ako budu tamo raspoređeni.

U četvrtak je sekretar za štampu Pentagona, brigadni general Patrik Rajder, najavio proširenje programa obuke za ukrajinsko vojno osoblje u američkoj bazi na nemačkom tlu. Očekuje se da će broj vojnika koji tamo prisustvuju svakog meseca porasti na oko 500.

Poslednjih dana, najviši ukrajinski zvaničnici – uključujući vrhovnog vojnog komandanta zemlje, generala Valerija Zalužnog i ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebu – izrazili su zabrinutost da bi Rusija mogla da pokrene ogromnu ofanzivu već sledećeg meseca. Zalužni nije isključio novi pokušaj moskovskih snaga da zauzmu ukrajinsku prestonicu Kijev.

On je takođe pozvao SAD i EU da obezbede Ukrajini više oružja, rekavši da će za odbijanje ruskih snaga biti potrebno dodatnih 300 tenkova, do 700 borbenih vozila pešadije i 500 haubica.

Dok su SAD već isporučile Ukrajini protivvazdušne sisteme kratkog dometa NASAMS, Kijev je posebno tražio baterije Patriot od oktobra, kada je Rusija započela masovne raketne i bespilotne udare na kritičnu infrastrukturu zemlje. Moskva je saopštila da je nova strategija nastala kao odgovor na ukrajinske napade na rusku infrastrukturu, uključujući Krimski most.

Još u septembru, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je Vašington da će „preći crvenu liniju i postati stvarna strana u sukobu“, ako Ukrajini obezbedi rakete većeg dometa.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/RT