Nakon karantina smo postali bolesniji

Još tokom karantina 2020, kada su čitavi mediji marširali u korak sa najstrašnijim dometom javne politike u našim životima, dva doktora iz Bejkersfilda u Kaliforniji su se usprotivila.

Njihova imena: Dan Erikson i Artin Masihi iz Accelerated Urgent Care. Održali su konferenciju za novinare na kojoj su tvrdili da će blokade samo odložiti, ali ne i konačno kontrolisati virus. Štaviše, predvideli su da ćemo na kraju ovoga takođe biti bolesniji nego ikad zbog nedostatka izloženosti endemskim patogenima.

Moglo bi se reći da su bili hrabri, ali zašto bi bila potrebna hrabrost jednostavno da bi se podelila konvencionalna mudrost koja je deo svake medicinske pozadine? Zaista, ideja da smanjenje izloženosti patogenima stvara veću ranjivost na bolesti je tačka koju je svaka generacija u poslednjih sto godina naučila u školi.

Kako dobro mogu da se setim besa! Tretirali su ih kao buntovne kretene, a novi mediji su njihove komentare opisali kao radikalno heterodoksne, iako nisu rekli ništa što nisam naučio na času biologije u 9. razredu. Bilo je krajnje bizarno kako su blokade brzo postale ortodoksnost, nametnuta, kako sada učimo, medijskim i tehnološkim platformama koje blisko sarađuju sa vladinim agencijama kako bi iskrivile percepciju javnosti o nauci.

Među tim izobličenjima bilo je neverovatno zamračenje u vezi sa osnovama prirodnog imuniteta. Bože moj, zašto se ovo dogodilo? Nije zavera da se izvuče očigledan razlog: želeli su da prodaju vakcinu. I hteli su da proguraju ideju da je kovid univerzalno smrtonosan za sve kako bi mogli da opravdaju svoj pristup zatvaranju „celog društva“.

Evo nas tri godine kasnije i naslovi su posvuda.

Čini se da su se svi razboleli ove zime ~ CNN
Trenutno su svi bolesni ~ Yahoo
Zašto izgleda kao da su svi sada bolesni? ~ MSNBC
Zašto su svi bolesni?
I tako dalje…

Nije li vreme da se ovim doktorima oda priznanje i možda zažali zbog njihovog opakog tretmana u rukama štampe?

U međuvremenu, vreme je da razjasnimo neke osnove. Ne postoji niko bolji da to izloži osim najvećeg živog teoretskog epidemiologa, Sunetre Gupte. Mislim da je jedan od načina da se razume njen doprinos da je vidimo kao Voltera ili Adama Smita zarazne bolesti. Sama suština liberalne političke ekonomije i liberalne teorije uopšte od doba prosvetiteljstva do danas je zapažanje da društvo upravlja samim sobom. Nije potreban plan odozgo nadole, a pokušaj centralnog planiranja privrede ili kulture uvek proizvodi neželjene posledice.

Isto tako i za pitanje zaraznih bolesti. Zapažanje dr Gupte je da smo evoluirali sa patogenima u delikatnom plesu u kojem delimo istu ekosferu, i patimo i imamo koristi od našeg zapletanja sa njima. Narušavanje te ravnoteže može uništiti imuni sistem i ostaviti nas ranjivijim i bolesnijima nego ikada ranije.

Pišući za Telegraf, ona kaže „Navikla sam da posmatram zarazne bolesti iz ekološke perspektive. Stoga me nije toliko iznenadilo da su neke ne-kovid sezonske respiratorne bolesti skoro odmah počele da udaraju po glavi tokom izolacije. Mnogi su ovo shvatili kao indikaciju da su blokade radile na zaustavljanju širenja bolesti, zaboravljajući da je uticaj karantina na već uspostavljene ili „endemske“ bolesti potpuno drugačiji od uticaja na novu bolest u njenoj „epidemijskoj“ fazi.

Ona objašnjava da izbegavanje patogena u celom društvu stvara „dug imuniteta“, jaz u nivou zaštite koji ste razvili od prethodnog izlaganja. Postoji „prag imuniteta u populaciji na kojem stope novih infekcija počinju da opadaju – poznat kao prag imuniteta stada. Ako smo ispod ovog praga, mi smo u dugu imuniteta; ako smo iznad toga, mi smo u zasluzi – bar na neko vreme.“

Kod normalnih bolesti, zimi doživljavamo dug imuniteta i tako raste prag imuniteta stada. Tada doživljavamo više infekcija. Kako je rekao Naugle, ova realnost se ogleda u našem liturgijskom kalendaru tokom zimskih meseci kada je poruka da pazite na opasnosti, da ostanete zdravi, da budete sa prijateljima i porodicom i da pojačate svoju brigu o pitanjima života i smrti.

Međutim, ovaj period konvencionalnih bolesti stvara višak imuniteta kako ulazimo u proleće i možemo da krenemo svojim životom sa više samopouzdanja i bezbrižnijeg stava, a otuda i simbolika Uskrsa kao početka novog života. Pa ipak, meseci sunca, vežbanja i zabave postepeno doprinose stvaranju još jednog imunitetnog duga stanovništva koji će se ponovo plaćati u zimskim mesecima.

Imajte na umu da se ovaj obrazac ponavlja svake godine i svake generacije, a sve to bez pomoći vladinih agencija za javno zdravlje. Međutim, piše Gupta, „remećenje ovog poretka može imati dubok uticaj na sposobnost pojedinca da se odupre bolesti. Više od svega, jasno je da doživljavamo potpuno predvidljivu perturbaciju u našem fino izbalansiranom ekološkom odnosu sa organizmima koji su sposobni da izazovu ozbiljne bolesti.

Zaključavanje nije promenilo ništa u vezi sa ovim sezonskim i prirodnim procesima osim što su naš imunitet učinili dubljim i strašnijim nego ikad. Da budemo sigurni, blokade na kraju nisu zaustavile patogen koji izaziva kovid. Umesto toga, oni su samo naterali jednu grupu da bude izložena ranije i češće nego druge grupe, a ova alokacija izloženosti se odvijala u potpunosti na osnovu politički skriptiranog modela.

Kao što smo videli, radnička klasa je prvo doživela izloženost, a vladajuće klase kasnije. Politika je ukorijenila mračnu i srednjovjekovnu političku hijerarhiju infekcije. Umesto da podstiču ranjivu populaciju da se skloni, a sve ostale da steknu imunitet kroz normalan život, politika zatvaranja je gurnula radničku klasu ispred patogena kao šemu zaštite vladajućih klasa.

Pa ipak, rezultati su stigli. Oni koji su odlagali infekciju što je duže moguće, ili su na neki drugi način pokušavali da igraju pažljivu ekološku ravnotežu sa novoizmišljenim dozama, ne samo da su na kraju dobili kovid, već su postali još ranjiviji na bolesti koje su već endemske u stanovništvu.

Ono što je Gupta objasnila takvom erudicijom zapravo je bilo uobičajeno shvatanje prethodnih generacija. I ništa u vezi sa opasnom inovacijom ideologije zaključavanja nije promenilo ove prirodne procese. Samo su nas na kraju učinili bolesnijim nego ikad. Dakle, postoji određena ironija u čitanju priča o uzbuni u vrhunskim medijima. Pravi odgovor na takav alarm je jednostavno reći: šta ste drugo očekivali?

Doktori iz Bejkersfilda su sve vreme bili u pravu. Tako je bila moja majka, njena majka i njena majka pre nje. Zajedno su imali mnogo više mudrosti o zaraznim bolestima nego Entoni Fauči i sve njegove kohorte.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji