severna-koreja-otkriva-stratesku-tehnologiju

Severna Koreja je saopštila da je uspešno testirala nedavno razvijeni motor na čvrsto gorivo, tvrdeći da će testiranje utrti put ka „novom sistemu strateškog naoružanja” nakon što je njena vojska iznela planove za proizvodnju unapređene interkontinentalne balističke rakete (ICBM).

Test je izveden u četvrtak ujutru na lansirnoj stanici Sohae u priobalnom regionu Čolsan, izvestila je državna korejska centralna novinska agencija (KCNA).

„Akademija nauka odbrane uspela je u statičkom testu paljenja motora na čvrsto gorivo velikog potiska sa potiskom od 140 tf [ton-sile], prvog te vrste u zemlji“, navodi se u saopštenju, dodajući da „ pouzdanost i bezbednost“ novog pogonskog sistema su „naučno potvrđene“.

Severnokorejski lider Kim Džong-un, koji je prisustvovao probnom ispaljivanju, pohvalio je vojsku posle uspešnog testiranja, rekavši da očekuje da će se „u najkraćem roku pojaviti još jedna nova vrsta strateškog oružja“.

Kim je naveo najnoviji petogodišnji plan zemlje objavljen u januaru 2021, kada je vladajuća Radnička partija objavila planove za razvoj nove ICBM, taktičkog nuklearnog oružja manjeg kapaciteta, hipersonične municije, podmornica na nuklearni pogon i izviđačkih satelita, između ostalog. .

Nedavno je Kim izjavio da je „krajnji cilj Severne Koreje da poseduje najmoćniju svetsku stratešku silu“, iako je rekao da je zemlja već „punopravna nuklearna sila sposobna da se suprotstavi nuklearnoj nadmoći američkih imperijalista“.

Pjongjang je ove godine izvršio rekordan broj testova naoružanja, uključujući više od jednog lansiranja ICBM-a, od kojih su mnogi u direktnoj odmazdi za zajedničke američko-južnokorejske ratne igre koje Severna Koreja smatra pripremom za napad. Vašington i Seul su osudili demonstracije kao destabilizujuće za region i više puta su upozoravali na dalji razvoj severnokorejskih balističkih raketa i nuklearnih programa.

Južnokorejski premijer Han Duk-so nedavno je izjavio da će Pjongjang uskoro izvršiti svoju prvu nuklearnu detonaciju od 2017. godine.

Iako je odbio da kaže kako bi Seul mogao da reaguje na još jednu nuklearnu probu, premijer je napomenuo da vlada ima „sve vrste opcija“. Drugi visoki zvaničnik, ministar za ujedinjenje Kvon Jang-se, sugerisao je prošlog meseca da bi Južna Koreja mogla da razmisli o nabavci sopstvenog nuklearnog oružja ukoliko tenzije sa Severom nastave da eskaliraju.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji