kineska-reakcija-na-stand-up-salu-izaziva-strah

Jedna šala kineskog komičara o nacionalnoj vojsci izazvala je nemir na internetu, kaznu od 2 miliona dolara, policijsku istragu, niz otkazanih emisija i strahove za opstanak kineske stand-up komedije, retko utočište za donekle slobodu govora.

Bes zbog mudrovanja Li Haošija u Pekingu prošlog vikenda označava najveći skandal do sada za oblik zabave koji je, uprkos pooštrenom režimu cenzure u Kini, uspeo da stekne popularnost nastupima u malim grupama i materijalom koji je uspeo da pređe liniju.

„Stand-up komedija je poslednji bastion u kome ljudi… još uvek mogu da uživaju u zabavnim komentarima o javnom životu“, rekao je nezavisni politički analitičar iz Pekinga Vu Ćiang.

Posle ovoga, prostor za stendap komediju i javni izraz uopšte neminovno će se smanjivati.

Kineska komičarska scena brzo je porasla tokom pandemije jer su ljudi provodili više vremena u zatvorenom prostoru gledajući viralne komične emisije. Najpopularnije su bili iz produkcije Xiaoguo Culture Media Co, firma koja je u središtu trenutnog skandala.

Nakon izveštaja da su ovi programi sve više podložni cenzuri, posebno kada su u pitanju osetljive teme kao što je zatvaranje u Šangaju, emisije van zvaničnih mreža su se umnožile, delom zbog percepcije da su komičari slobodniji da govore pred malim grupama nego pred velikom publikom.

Pročitajte još:

„Bojim se da bi ovo moglo da ugrozi celu industriju“, rekla je kineska komičarka sa sedištem u SAD koji koristi umetničko ime Kite. Odbila je da kaže svoje pravo ime, plašeći se posledica.

Stand-up komedija nam omogućava da pronađemo malu sreću usred patnje. Zato mislim da treba da pokušamo da učinimo nešto da se odupremo gušenju. Ako ništa ne uradimo, nećemo imati ni slobodu da se šalimo u budućnosti – rekla je ona.

Komičar iz Pekinga, koji je želeo da ostane anoniman iz straha od posledica, rekao je da je veliki broj njihovih emisija otkazan nakon incidenta i da se plaše za budućnost stand-up scene.

Od publike na stand-up nastupima u Kini se često traži da ne snima šale ili predstave, delom zbog svesti da se kratki snimak može brzo izvaditi iz konteksta na kineskim društvenim medijima.

Li, čije je umetničko ime bilo Hause, ipak je postao viralan kada je jedan član publike objavio kratak snimak šale koju je napravio tokom seta 13. maja, sugerišući da je to ponižavajuće za Narodnu oslobodilačku armiju Kine.

Pekinška policija je na svom nalogu na društvenim mrežama Weibo objavila da istražuje Lija.

Pekinški biro za kulturu i turizam kaznio je Sjaogua sa 14,7 miliona juana i zabranio kompaniji da organizuje nastupe u Pekingu i Šangaju, rekavši da „nikada neće dozvoliti nijednoj kompaniji ili pojedincu da koristi kinesku prestonicu kao pozornicu za bezobzirno klevetanje slavne Narodnu oslobodilačku armiju Kine.

Druge komičarske kompanije, uključujući pekinšku Danliren Culture Media, poništile su svoje rasporede nastupa bez objašnjenja.

Zaposleni u Danlinren-u rekli za medije u petak da nisu svesni zašto je kompanija otkazala svoje humoristične emisije u Pekingu.

Xiaoguo je u sredu za incident okrivio „velike rupe u upravljanju“ i raskinuo ugovor sa Lijem.

Li se izvinio zbog šale.

Kinesko rukovodstvo je „hranilo atmosferu paranoje i straha od rizika nacionalne bezbednosti, definisanih tako ekspanzivno da sve može biti napad“, rekao je David Bandurski, direktor China Media Project, istraživačke grupe sa sedištem u SAD.

„Šala se tretira sa istom uzbunom kao i pravi napad na naciju.“

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji