sjedinjene-drzave-novu-turu-naoruzanja-ukrajini

Sjedinjene Države na čelu sa Džozefom Bajdenom spremaju se da objave novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 375 miliona dolara, nakon očekivanog sastanka sa Volodimirom Zelenskim u Japanu, izjavila su trojica neimenovanih američkih i ukrajinskih izvora upoznata sa razgovorima.

Kako navodi Politico, paket vojne pomoći će uključivati više artiljerijskih granata, oklopnih vozila i protivtenkovskog oružja, čime je Zapad već snabdevao Ukrajinu.

Ova vest dolazi nakon što je američki predsednik rekao da će dozvoliti isporuku američkog aviona F-16 Ukrajini iz drugih zemalja, poručivši kolegama iz G7 da će podržati zajednički međunarodni napor da se treniraju ukrajinski piloti na avionima.

Zemlje koje su koristile decenijama F-16, poput Belgije, Danske i Holandije, nagovestile su da bi mogle da učestvuju u programu obuke ukrajinskih pilota, dok Norveška razmišlja o pomoći tog tipa.

Pročitajte još:

Sve NATO zemlje su u procesu prelaska na F-35 i već neko vreme prodaju starije F-16 zemljama poput Rumunije, koje žele da se pomaknu sa vazdušne flote stvorene od letelica iz vremena Sovjetskog saveza.

Zasad, nijedna zemlja, uključujući Sjedinjene Države, nije zvanično rekla da će poslati avione F-16 Ukrajini.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Novosti