Saudijska Arabija ne menja stav o ukrajinskom sukobu

Saudijska Arabija ostaje pri stavu da zadrži poziciju „pozitivne neutralnosti“ prema sukobu u Ukrajini.

Saudijski ministar spoljnih poslova princ Fejsal bin Farhan rekao je da Rijad i druge arapske države zauzimaju nepristrasan stav u ukrajinsko-ruskom sukobu i da žele da održe veze sa obe strane. On je to izjavio nakon završetka samita Arapske lige u Džedi u petak, kojem je prisustvovao ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

„Od početka krize, arapske zemlje su zauzele poziciju pozitivne neutralnosti, otvarajući dijalog sa ruskom i ukrajinskom stranom, obezbeđujući istovremeno arapske odnose sa dve strane“, rekao je diplomata i dodao, „pozdravljamo stavove obe strane rusko-ukrajinskog sukoba“.

Ukrajinski lider je insistirao, ne izdvajajući nikoga, da neke arapske nacije zatvaraju oči pred „ilegalnim aneksijama“ Moskve.

Saudijska Arabija je odbila da učestvuje u zapadnim sankcijama Moskvi, koje uključuju napore da se smanji njen izvoz energije. Nastavak saradnje Rijada sa Rusijom preko OPEK+, kartela izvoznika nafte, izazvao je kritike iz SAD.

Rijad je izrazio nadu da bi mogao da posreduje u rešavanju sukoba, obećavajući da će održavati trgovinske i diplomatske veze sa Rusijom i Ukrajinom.

Pročitajte još:

Nakon sastanka sa Zelenskim ranije u petak, saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman govorio je o „spremnosti kraljevine da nastavi da posreduje u naporima između Rusije i Ukrajine“. On je rekao da će „podržati sve međunarodne napore u cilju političkog rešavanja krize na način koji doprinosi postizanju bezbednosti“.

Saudijski ministar spoljnih poslova posetio je Kijev i Moskvu na razgovorima na visokom nivou 2022. godine, a kasnije je rekao da je bin Salman bio uključen u pregovore o razmeni zarobljenika između dve strane prošlog septembra, što je pozdravio kao „humanitarni napredak“.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji