rusija-greenpeace-nepozeljna-organizacija

Ruski ogranak grupe Greenpeace izjavili su u petak da će se ugasiti nakon što su vlasti proglasile grupu „nepoželjnom organizacijom“, zabranivši joj rad.

U saopštenju, ruski generalni tužilac je rekao da je Greenpeace pokušao da se „meša u unutrašnje stvari države“ i da je „uključen u antirusku propagandu“ pozivajući na sankcije Moskvi.

Oznaka „nepoželjna” je primenjena na desetine stranih grupa otkako je Moskva počela da koristi ovu klasifikaciju 2015. i efektivno potpuno zabranjuje organizaciju.

„Ova odluka čini nezakonitim nastavak bilo kakve aktivnosti Greenpeace-a u Rusiji. Zbog toga je ruski ogranak primoran da se zatvori“, navodi se u saopštenju Greenpeace Russia objavljenom na Telegramu.

Kasnije je ruski izvršni direktor Sergej Ciplenkov rekao da će dobiti pravni savet pre nego što odluči da li da se žali na presudu.

„Nisam upoznat sa bilo kojom uspešnom žalbom na takvu odluku“, rekao je Rojtersu u intervjuu. „Shvatali smo da bi se to moglo dogoditi. Ali reći da smo potpuno spremni za ovo ne bi bilo sasvim iskreno.“

Pročitajte još:

Rusija je ranije pokrenula krivični postupak protiv aktivista Greenpeace-a 2013. godine kada su pokušali da se popnu na morsku naftnu platformu u Arktičkom okeanu koja pripada državnom energetskom gigantu Gaspromu, u znak protesta protiv proizvodnje nafte na Arktiku.

U tom incidentu, ruske bezbednosne službe ukrcale su se na čamac grupe holandske registracije i odvele njenu posadu od 30 članova u pritvor, gde su bili pod istragom.

Nastao iz antinuklearnog, kontrakulturnog pokreta kasnih 1960-ih, Greenpeace je jedna od najvećih i najprepoznatljivijih ekoloških organizacija na svetu, koja deluje u preko 50 zemalja.

„Nadam se da je u našoj zemlji i dalje dozvoljen ekološki rad“, rekao je Ciplenkov.

„Nadam se da država neće proganjati naše zaposlene, uključujući i mene.“

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji