bezosov-blue-origin-potpisao-ugovor-sa-nasa

Tim predvođen svemirskom kompanijom Džefa Bezosa Blue Origin dobio je priželjkivani ugovor sa NASA-om za izgradnju svemirske letelice koja će slati astronaute na i sa površine Meseca, saopštio je u petak šef NASA-e, okončavajući takmičenje sa visokim ulozima.

Odluka NASA-e će agenciji dati drugu vožnju na Mesec u okviru svog programa Artemis, nakon što je 2021. dodelila SpaceX-u Ilona Maska 3 milijarde dolara za sletanje astronauta na Mesec po prvi put od poslednje misije Apolo 1972. godine.

Te početne misije koje koriste SpaceX-ovu letelicu Starship predviđene su za kasnije ove decenije.

Ugovor Blue Origin-a je procenjen na otprilike 3,4 milijarde dolara, rekao je šef istraživanja NASA-e Džim Fri, a kompanija Blue Origin privatno je doprinela „značajnije“ od tog iznosa, rekao je šef lunarne letelice Blue Origin-a Džon Kuluris.

„Počastvovan sam što sam na ovom putovanju sa NASA-om da spustimo astronaute na Mesec, ovog puta da ostanu“, rekao je osnivač Amazon.com milijarder Bezos u tvitu nakon objave.

Blue Origin planira da izgradi svoju svemirsku letelicu Blue Moon visoku 16 metara u partnerstvu sa Lockheed Martin-om, Boeing-om, firmom za softver za svemirske letelice Draper i firmom za robotiku Astrobotic.

SpaceX-ov Starship lender je spreman da izvrši prva dva sletanja astronauta na Mesec u okviru NASA-inog programa Artemis, šaljući par astronauta na površinu Meseca za svaku misiju.

Očekuje se da će sletanje Blue Moon-a biti 2029. godinu, i ono će odovesti dva astronauta na površinu Meseca.

„Naše partnerstvo će samo doprineti ovom zlatnom dobu ljudskih svemirskih letova“, rekao je administrator NASA-e Bil Nelson. Dodao je da postojanje drugog sletanja na mesec za misiju agencije Artemis promoviše komercijalnu konkurenciju, ponavljajući trend poslednjih godina koji smanjuje troškove NASA-e.

Najava u petak u Vašingtonu bila je dugo očekivani ishod za Blue Origin, koji se bezuspešno takmičio za prethodne ugovore.

Pročitajte još:

Svemirska kompanija je prevazišla konkurentsku ponudu odbrambenog ugovarača Dynetics Inc, koji je u vlasništvu Leidos-a, koji je šef partnerstva sa Northrop Grumman.

Te kompanije su izgubile od SpaceX-a za ugovor iz 2021. godine, deo početnog programa za sletanje na Mesec.

NASA je u okviru tog programa rekla da bi mogla da pokupi do dve kompanije, ali je okrivila budžetska ograničenja i sve je otišlo SpaceX-u.

Ovaj novi ugovor je podsticaj za Bezosa, koji je od osnivanja Blue Origin-a 2000. godine uložio milijarde u kompaniju kako bi se takmičio za komercijalne i vladine svemirske ugovore visokog profila sa SpaceX-om, dominantnom silom u lansiranju satelita i ljudskim svemirskim letovima.

Nakon poraza 2021. godine, Blue Origin se bezuspešno borio da poništi odluku NASA-e koja je ignorisla Blue Moon, prvo sa agencijom za nadzor, a zatim i na sudu.

Blue Origin i zakonodavci izvršili su pritisak na NASA-u da dodeli drugi ugovor o svemirskoj letelici kako bi promovisala komercijalnu konkurenciju i osigurala da agencija ima rezervnu vožnju do Meseca.

NASA je početkom 2022. objavila program za drugi ugovor o letelici.

Kuluris, koji će predvoditi razvoj sletanja na Mesec u Blue Origin-u, rekao je da je nagrada u petak bila teško izborena.

„Radimo već neko vreme i još uvek smo spremni da krenemo“, rekao je on.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji