nikolaj-patrusev-radioaktivni-oblak-preti-zapadnoj-evropi

Uništavanje municije sa osiromašenim uranijumom u Ukrajini stvorilo je radioaktivni oblak koji je oduvan ka zapadnoj Evropi, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Velika Britanija je isporučila ovu vrstu municije Ukrajini.

Visoki ruski zvaničnik je otkrio navodnu pretnju tokom sastanka vlade u petak, na kojem je optužio SAD da manipulišu svojim saveznicima kako bi pružili „pomoć“ drugim nacijama što rezultira štetom za primaoce.

„Oni su ‘pomogli’ Ukrajini i na ovaj način, izvršili pritisak da saveznici isporuče municiju sa osiromašenim uranijumom. Njihovo uništenje rezultiralo je radioaktivnim oblakom koji se kretao ka zapadnoj Evropi. Detektovali su povećanje radijacije u Poljskoj“, rekao je Patrušev.

U Ukrajini su kružili nepotvrđeni izveštaji o meti ruskog napada prošle subote, za koji je Moskva rekla da je uništila skladište municije u gradu Hmeljnicki.

Prema tvrdnjama, vojni objekat je korišćen za skladištenje granata sa osiromašenim uranijumom koje su obezbedili Britanci.

Pretpostavlja se da je materijal možda pretvoren u prašinu snažnim eksplozijama u depou.

Rusija je ranije upozorila da upotreba municije sa osiromašenim uranijumom predstavlja dugoročnu pretnju po životnu sredinu i javno zdravlje, na osnovu studija u zemljama kao što su Srbija i Irak, gde je to oružje ranije korišćeno. London je negirao takav rizik.

Iako je blago radioaktivan, osiromašeni uranijum se uglavnom smatra zdravstvenim rizikom jer je materijal otrovan.

Pročitajte još:

Čestice uranijuma ili uranijum oksida proizvedene u eksploziji može da udahne svako ko im je izložen ili da zagadi životnu sredinu.

Poljske vlasti su demantovale tvrdnje da je u ponedeljak u istočnom gradu Lublinu otkriven porast radijacije.

Spekulacije o eksploziji u Hmeljnickom podstaknule su prijavljeno raspoređivanje ukrajinskih vojnih patrola koje su navodno prikupljale uzorke u gradu i oko njega.

Nuklearna elektrana se nalazi u blizini, ali izveštaji tvrde da su patrole koje inače prate situaciju oko objekta viđene daleko od svojih uobičajenih ruta.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji