kina-komentarisala-kisindzerov-predlog-za-ukrajinu

Kina se protivi mogućnosti ulaska Ukrajine u NATO, rekavši da to neće poboljšati bezbednost u regionu, nakon što je američki diplomata Henri Kisindžer izjavio da bi članstvo služilo interesima i Kijeva i Moskve.

Upitan o Kisindžerovim komentarima tokom brifinga za novinare u četvrtak, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da bi članstvo Ukrajine u NATO-u dodatno podstaklo tenzije u Evropi.

„Ukrajina ne bi trebalo da postane granica u velikoj konfrontaciji sila“, rekao je on, dodajući da „jačanje ili čak proširenje vojnih grupa nije održiv način da se osigura bezbednost regiona. Bezbednost jedne zemlje ne bi trebalo da bude postignuta nauštrb bezbednosti drugih zemalja.”

U intervjuu za The Economist objavljenom u sredu, Kisindžer je rekao da evropske sile sprovode „ludo opasnu“ strategiju držeći Kijev podalje od vojnog bloka predvođenog SAD, insistirajući da Ukrajina ne sme „postati usamljena država koja samo brine za sebe“. Tvrdio je da članstvo u NATO-u ne bi koristilo samo Ukrajini, već i Rusiji.

Pročitajte još:

„Kada bih razgovarao sa (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom, rekao bih mu da je i on bezbedniji sa Ukrajinom u NATO-u“, dodao je 99-godišnjak, rekavši da bi taj potez sprečio Kijev da donosi nepromišljene „nacionalne odluke o teritorijalne pretenzije“.

Kineski portparol je dalje izjavio da se „trajna evropska bezbednosna arhitektura“ može stvoriti samo kroz dijalog.

Tokom posete Ukrajini ove nedelje, specijalni izaslanik Li Hui sastao se sa ukrajinskim predsednikom Volodomirom Zelenskim, ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom i drugim visokim zvaničnicima kako bi razgovarali o stavovima Pekinga o diplomatskom rešenju sukoba.

Peking je u februaru predstavio mapu puta za mir od 12 tačaka koja je pozvala i Moskvu i Kijev da nastave direktne pregovore.

Predsednik Rusije je kasnije rekao da je kineski plan „u skladu“ sa pozicijom Rusije i nadao se da bi predlog mogao da posluži kao osnova za buduće političko rešenje.

Zapadne sile su odbacile plan od 12 tačaka, a visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj nazvao ga je „željnim razmišljanjem“, dok je najviši savetnik ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog tvrdio da on u velikoj meri favorizuje Rusiju.

Direktni pregovori između dve strane uz posredovanje Turske prekinuti su u proleće 2022.

Od tada je Zelenski odbacio bilo kakve direktne razgovore sa Rusijom sve dok je Putin na vlasti, a Moskva je odbacila uslove za pregovore koje je izneo Kijev .

Između ostalog, predlog Ukrajine poziva Rusiju da povuče svoje snage sa svih teritorija unutar ukrajinskih granica iz 1991. godine, da plati reparacije i da se podvrgne sudovima za ratne zločine.

Moskva je odbacila plan kao „neprihvatljiv“, ističući da ignoriše realnost na terenu i samo pokazuje nespremnost Kijeva da krizu reši pregovorima.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT