Kolumbijski lider porekao tvrdnju da su pronađena živa deca

Kolumbijski lider je obrisao svoj tvit u kojem je rekao da je četvoro dece pronađeno živo u džungli nedeljama nakon incidenta.

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro povukao je svoju tvrdnju da je četvoro dece starosedelaca pronađeno živo u amazonskoj prašumi više od dve nedelje nakon smrtonosne avionske nesreće.

Petro je u četvrtak uklonio svoj tvit od prethodnog dana u kojem je rekao da su deca – od 13, devet, četiri godine i 11 meseci – spasena „posle mukotrpnog traganja naše vojske” i da je to „radost za zemlju.”

Šef države je ubrzo objavio još jednu poruku u kojoj je objasnio da mu je informaciju da su deca bezbedna dao državni kolumbijski institut za porodičnu zaštitu (ICBF), ali da nije mogla da bude potvrđena.

„Žao mi je zbog onoga što se dogodilo. Vojne snage i autohtone zajednice nastaviće u svojoj neumornoj potrazi da zemlji daju vesti koje čeka“, napisao je Petro.

„Životi dece su najvažniji“, dodao je on i obećao da će se akcija spasavanja nastaviti dok se ne pronađu.

Kada je predsednik prvobitno objavio da su deca bezbedna, vojni izvori koje su mediji kontaktirali kasnije su osporili tu tvrdnju. Rođaci nestalih maloletnika kasnije su takođe negirali da su spaseni.

Dana 1. maja, laka letelica Cessna 206 sa sedam ljudi pala je u zabačenu oblast u džungli u kolumbijskom južnom regionu Cakueta ubrzo nakon što je pilot prijavio probleme sa motorom.

U nesreći su poginule tri odrasle osobe, uključujući pilota i majku dece, ali se veruje da je četvoro dece preživelo. Očigledno su napustili olupinu letelice i lutaju amazonskom prašumom više od dve nedelje.

Pročitajte još:

Pokrenuta je velika spasilačka akcija da im se uđe u trag, pod nazivom „Operacija Nada“, u kojoj su učestvovale kolumbijske trupe sa psima tragačima, vatrogasci, zvaničnici civilne avijacije i pripadnici domorodačkih zajednica.

Vojska je ranije saopštila da je naišla na ono što je opisala kao „sklonište izgrađeno na improvizovani način sa štapovima i granama“ u oblasti pretrage. Fotografije sa lica mesta prikazuju makaze, cipele i vezice za kosu razbacane po podu džungle. Ostali tragovi navodnih aktivnosti dece, pronađeni ranije, uključivali su bebinu flašu za piće i odbačeno voće.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji