kineske-pristalice-maga-pokreta-besne-zbog-navoda-o-hapsenju

Bivši predsednik Donald Tramp pronašao je grupu vatrenih pristalica MAGA pokreta na kineskim društvenim mrežama dok su njegove tvrdnje o hapšenju koje se preti rikošetirale internetom.

U subotu su vesti o mogućoj optužnici protiv Trampa skočile na vrh top-lista na platformi Weibo sličnoj Tviteru u 23.30 po pekinškom vremenu. Heštag „Tramp kaže da će uskoro biti uhapšen“ bio je peta najčitanija tema na Weibo u subotu uveče, sa više od 59 miliona pregleda.

Bilo je to nekoliko trenutaka nakon što je Tramp u subotu na Truth Social napisao da će sledeće nedelje biti uhapšen u Njujorku.

Suzan Nečeles, glavni branilac bivšeg predsednika, rekla je u subotu da iz kancelarije tužioca Menhetna nisu stigle informacije da će Tramp biti „uhapšen“, kako je Tramp tvrdio, ali je bila oprezna da direktno ne ospori objavu svojih klijenata na Truth Social.

Predsednik Tramp to zasniva na izveštajima štampe – rekla je Nečeles.

Pošto je hešteg postao viralan na Weibo, došlo je i do izliva podrške Trampu na platformi. Mnoštvo komentatora na Weibo-u koji vole Trampa, koji su činili većinu od stotina postova koje se mogu videti, ohrabrili su ga da ne odustane i svom snagom se bori protiv bilo kakve krivične optužnice.

„Donalde Trampe, nemoj odustati. Amerika je dovoljno velika da se podeli na dva dela. Uradi šta treba, MAGA!“ pisalo je u jednom komentaru.

Ako Tramp bude uhapšen, to će signalizirati korupciju američkog duha – navodi se u drugom komentaru.

Trampe, potreban si Americi“, napisao je komentator na Weibo, kineski pristalica MAGA pokreta.

Neki komentatori Weibo-a pozvali su njegove „pristalice crvene“ da se „okupe oko svog kralja“.

Drugi su Trampa nazvali svojim „drugom“, izraz koji se obično koristi za kineske zvaničnike, uključujući kineskog lidera Si Đinpinga i ohrabrili ga da „hrabro krene napred“.

Neki komentatori na Weibo-u su samo mislili da je cela ideja optuživanja Trampa uzbudljiva, upoređujući njegovo moguće hapšenje sa događajima u rijaliti TV emisiji.

„Kako zabavno! Kada počinje emitovanje?“.

Weibo je platforma koju kineska vlada strogo kontroliše i rigorozno cenzuriše. To što viralna nit i gornji komentari nisu brzo izbrisani sa platforme je dobar pokazatelj da je takav pro-Trampov diskurs nešto što kineska vlada dozvoljava da se dogodi.

Nije iznenađujuće što neki Kinezi ne žele da Tramp bude optužen, ili da mu moguća zatvorska kazna poremeti njegove predsedničke ambicije 2024.

Istraživači iz Instituta Brukings napisali su 2016. da neki segmenti kineskog stanovništva vide Trampa kao blagodat za Peking, smatrajući ga predsedničkim kandidatom koji će se više fokusirati na jačanje trgovinskih veza.

CNN je 2020. izvestio da su neki kineski korisnici društvenih medija videli Trampa kao boljeg kandidata od predsednika Džoa Bajdena.

U međuvremenu, moguća optužnica u Njujorku sada se nadvija nad Trampom.

Okružni tužilac Menhetna Alvin Breg istražuje da li Trampove isplate glumici filmova za odrasle Stormi Danijels krše njujorške izborne zakone i zakone o dokumentima. Breg takođe istražuje da li ove isplate treba smatrati nezakonitim troškom Trampove kampanje.

Danijelsova kaže da je imala aferu sa Trampom 2006. Tramp je stalno poricao da je ikada imao aferu sa njom. On takođe negira da joj je platio 130.000 dolara da bi prećutala vezu pre izbora 2016. godine.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji