Kineski naučnici su možda otkrili signal napredne vanzemaljske civilizacije

Kineski naučnici kažu da su otkrili signal koji bi mogao biti znak vanzemaljske civilizacije.

Istraživači su identifikovali ono što su nazvali „sumnjivim“ signalima iz svemira kao deo potrage za dokazima da vanzemaljci postoje, a u toku je rad na utvrđivanju dosadašnji saznanja.

Signale je detektovao kineski radio teleskop FAST, koji se naziva i teleskop „Sky Eye„. Sa prečnikom tanjira od 1.600 stopa, najveći je te vrste na svetu, a od 2020. godine teleskop je uključen u istraživanje vanzemaljskog života.

U utorak je kineski državni medij Science and Technology Daily preneo da su istraživači pod vođstvom profesora Žang Tongjia, koji se vodi kao glavni naučnik Kineske grupe za istraživanje vanzemaljskih civilizacija na Pekinškom univerzitetu, pronašli brojne „moguće tehnološke tragove“ od inteligentnih civilizacija na drugim mestima u svemiru.

FAST teleskop radi tako što skenira nebo u potrazi za određenim radio signalima koji se mogu veštački proizvesti.

Ovi uskopojasni signali se moraju izdvojiti iz pozadinske buke drugih radio emisija koje dolaze iz dubokog svemira, tako da je neophodna osetljiva oprema. U nekim slučajevima, teleskop je ciljao egzoplanete, planete koje kruže oko zvezda koje nisu Sunce.

Tongjie i njegov tim identifikovali su dve grupe takozvanih „sumnjivih“ signala još 2020. godine i da je još jedan signal identifikovan ove godine.

Signali sigurno još uvek nisu dokaz vanzemaljskog života. Tongjie je za medije rekao:

Mogućnost da je sumnjivi signal neka vrsta radio smetnji je takođe veoma velika i to treba dalje potvrditi i isključiti.

Ovo može biti dug proces.

Dodao je da će tim koristiti teleskop da ponovi posmatranja takozvanih sumnjivih signala da vidi da li se mogu dobiti dodatne informacije.

Neidentifikovani radio signali iz svemira nisu ništa novo i često izazivaju spekulacije o potencijalnom izvoru obaveštajnih podataka. Često se, međutim, takvi signali mogu objasniti da verovatno imaju prirodni izvor kao što je visoko energična zvezda.

Možda je najpoznatiji misteriozni svemirski signal ikada otkriven bio WaW! signal, detektovan teleskopom Big Ear na Državnom univerzitetu Ohajo 1977. godine.

Neverovatno jak signal je treperio nešto više od jednog minuta na popularnoj radio astronomskoj frekvenciji za koju su naučnici mislili da bi vanzemaljska civilizacija mogla da koristi. Kada se signal pojavio u odštampanim podacima, Džeri Eman, naučnik koji radi sa teleskopom, zaokružio ga je crvenom olovkom i napisao „WoW!“ pored toga.

Izvor signala je još uvek nepoznat.

Ipak, naučnici misle da je moguće da bi vanzemaljska civilizacija koja je naprednija ili naprednija od nas mogla da šalje veštačke radio signale u svemir da ih otkrijemo. Baš kao što smo mi ljudi uradili sa porukom iz Areciba iz 1974. – međuzvezdani radio signal koji je sadržao informacije o čovečanstvu i Zemlji.

Očigledni nedostatak vanzemaljaca doveo je do onoga što je poznato kao Fermijev paradoks, koji opisuje kontradikciju između matematičkih predviđanja da vanzemaljski život treba da postoji u našoj galaksiji i činjenice da ih nismo videli.

Neki istraživači, na primer, sugerišu da bi u našoj galaksiji trebalo da postoje desetine hiljada vanzemaljskih civilizacija.

Neka potencijalna rešenja Fermijevog paradoksa uključuju da precenjujemo koliko bi život inteligencije mogao biti uobičajen; da je inteligentni život odlučio da ne prenosi informacije; ili da jednostavno ne vidimo ili ne razumemo takve informacije.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Newsweek