Kolumbija ne želi da se meša u ukrajinski sukob

Zvanični Vašington zahteva da Kolumbija i druge latino-američke zemlje pošalju svoje zalihe ruskog naoružanja Ukrajini, kako bi popunili nedostatak tehnike sa kojim se ovaj NATO saveznik suočava u sukobu sa Rusijom.

Predsednik Kolumbije Gustavo Petro potvrdio je u utorak da je Vašington razgovarao sa Bogotom o transferu ruskog oružja u Kijev. Prema rečima šefa države, Kolumbija ne razmatra ovaj predlog SAD.

U jednom od razgovora, general Lora Ričardson i drugi američki predstavnici rekli su mi da će zbog nemogućnosti da Kolumbija održava i remontuje to oružje, oni to učiniti i poslati ga u Ukrajinu – rekao je Petro na konferencija za štampu u Buenos Ajresu.
Prema Petrovim rečima, ruska oprema koja je trenutno u posedu Kolumbije je u lošem stanju, jer nema načina da se održava.

Mi ne zauzimamo nijednu stranu. Mi smo na strani mira. Prema tome, nijedan komad ruske opreme, u kakvom god stanju da se nalazi na našoj teritoriji, neće biti upotrebljen u tom sukobu – dodao je on.

Petro je napomenuo da je pokrenuo temu Ukrajine na samitu Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC), koji se održava u Buenos Ajresu.

Latinska Amerika, umesto da se kladi na to koji će blok prevladati – NATO ili Rusija, treba da zahteva mir – rekao je on.

Nije samo Kolumbija na meti SAD za oružje. Prethodno je šef Južne komande SAD general Lora Ričardson rekla da Venecuela, Kuba, Nikaragva i još šest zemalja Latinske Amerike imaju rusko oružje i da SAD rade na tome da „ovo rusko oružje zamene američkim ako te zemlje žele da ga prebace u Ukrajinu“.

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov je tokom brifinga rekao da američka inicijativa ima zakonska ograničenja, ali da će Kremlj ipak pažljivo pratiti ovo pitanje.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji