Kuvare bi uskoro mogli da zamene roboti koji osećaju ukuse?!

Roboti mogu da vide bolje od ljudi. Roboti mogu da čuju bolje od ljudi. Roboti mogu čak da osete da se dodirom približavaju ljudskoj koži. Zašto bi sad kuvar koristio svoj jezik, kad robot ima osećaj ukusa u svojoj ruci.

Kada je u pitanju degustacija, roboti zaostaju. Ukus je osećaj koji se može činiti osnovnim svakom čoveku, uključujući i malu decu koja liprvi put probaju hranu, ali ne i za robote. Tehnologija degustacije nije ni blizu višestrukoj osetljivosti ljudskog jezika.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Za proizvođače robota i naučnike za hranu, poboljšanje te tehnologije je aktivna oblast istraživanja. Jedna ideja: premeštanje jezika u ruku, kojom robot može da manipuliše. Istraživači sa Univerziteta u Kembridžu uradili su upravo to, testirajući sposobnost robotske ruke da proba jela sa jajima. Objavili su svoj rad u časopisu Frontiers in Robotics and AI 4. maja.

Pedijatri na oprezu zbog hepatitisa – smanjen broj dece obolele od gripa

Kembridž grupa nije bila nova u ovoj ideji, jer je prethodno stvorila robota koji bi mogao da pravi omlet i da poboljša svoju sposobnost pravljenja jaja uz pomoć ljudskih povratnih informacija. Uredno se uklapa u talas robota koji su počeli da se probijaju u restorane, obično radeći napamet kuhinjske zadatke.

Spejs, restoran u oblasti Bostona gde su posetioci mogli da gledaju kako automatizovane mašine kuvaju prilagođeno. Inženjeri MIT-a koji su osnovali Spejs sanjali su da prošire svoj lanac restorana širom istočne obale SAD. Ali ti snovi sim se nisu ostvarili, a Spejs je zatvorio svoja vrata ranije ove godine.

Za robote se čak i najosnovniji zadaci kuvanja mogu pokazati kao nepremostiva prepreka. Jedan britanski startap nudi set robotskih ruku za kuvanje, koji koštaju preko 300.000 dolara, od kojih se mogu napraviti hiljade recepata, ali mu je i dalje potrebna ljudska pomoć da secka povrće.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Jedna stvar koju roboti ne mogu još da urade, je ono što je prirodno mnogim kuvarima, jeste da provere njihov napredak jela po ukusu.

Ako se roboti koriste za određene aspekte pripreme hrane, važno je da budu u stanju da osete ukus onoga što kuvaju – rekao je Grzegorz Sočacki, inženjer na Kembridžu i autor studije, u saopštenju za javnost.

To je rešiv problem, jer je ukus hemijski proces. Arome su interpretacije vašeg mozga različitih molekula koji dodiruju vaš jezik. Kiseline, na primer, imaju kiseli ukus, dok njihove alkalne kolege imaju gorak ukus. Određene aminokiseline daju prijatan ukus, dok soli poput natrijum hlorida su slane. Hemikalija koja se zove kapsaicin je odgovorna za ljuti začin paprike.

Vedski savetnik za lepši dan – Za sve znakove zodijaka, četvrtak 05.05.2022.

Već nekoliko godina istraživači se bave takozvanim „elektronskim jezicima“, uređajima koji oponašaju taj proces tako što osećaju te molekule i još mnogo toga. Neki od tih alata čak izgledaju kao ljudski jezici. U prošlim istraživanjima, korišćeni su za degustaciju soka od pomorandže.

Ali elektronski jezici su bleda imitacija organske vrste. Da bi robot osetio ukus bilo čega, čak i meda, mora se pomešati sa vodom, a ta voda mora biti čista, kako biste sprečili neželjene molekule. Elektronski jezici mogu da procene sir ili dinstano jelo od piletine, ali čovek prvo treba da rastopi hranu. Bilo bi teško pronaći kuvara koji želi da sačeka 10 minuta da bi probao.

Čak i tada, taj proces rezultira jednokratnim merenjem koje ne zadovoljava hranu. Svaki gurman će znati da je ukus mnogo složeniji od uzimanja hemijskog uzorka tečne hrane. Ukus se menja tokom zalogaja. Različiti začini će pogoditi različite tačke. Dok žvaćete zalogaj, i dok se vaša pljuvačka i digestivni enzimi mešaju sa sve kašastim zalogajem, profil ukusa zalogaja može da se promeni.

Grupa iz Kembridža se nadala da će se direktno pozabaviti tim pitanjem (ili, možda). Umesto vitice nalik na jezik, odlučili su da degustator – tačnije senzor slanosti – prebace na pokretnu ruku. Radeći to, istraživači su se nadali da će robotu dati alat koji bi mogao uzorkovati jelo na više tačaka tokom pripreme i nacrtati „mapu ukusa“ hrane.

Da robot ima kontrolu nad kretanjem i gde i kako se uzorkuje razlikuje se od drugih elektronskih jezika koji su postojali ranije – kaže Džozi Hjuz, robotičar iz Švajcarske koja je bila deo Kembridž grupa u prošlosti, ali nije bio autor ovog trenutnog rada.

Da bi testirali ruku, istraživači su napravili devet jednostavnih jela sa jajima, svako sa različitim količinama soli i paradajza. Ruka je mapirala salinitet svake ploče. Nakon toga, istraživači su svako jelo stavili u blender, da vide da li robotska ruka može da uoči razlike u salinitetu dok se jaje i paradajz mešaju u kašu boje lososa, kao što bi to uradili u ljudskim ustima.

Sa ovom novom tehnikom, istraživači su mogli da naprave mape soli koje su nadmašile sve što su elektronski jezici uradili ranije. Naravno, slanost je samo jedan aspekt kuvanja. U budućnosti, istraživači se nadaju da će se proširiti na druge ukuse, poput slatkoće ili ulja. A stavljanje hrane u blender nije isto što i stavljanje u usta.

Možda bismo kratkoročno mogli da vidimo robotske ‘pomoćnike’ u kuhinji – kaže Hjuz;

..ali nam treba uzbudljiviji i pronicljiviji napredak kao što je ovaj rad da bismo mogli da razvijemo robote koji mogu da probaju, seckaju, mešaju, kuvaju i naučite kao pravi ljudski kuvar.

Put do uvođenja bilo čega poput ovog robota u kuhinju, bilo da je to u restoranu ili kod kuće, mogao bi učiniti da kulinarska obuka izgleda laka u poređenju.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Popular Science