Mađarske kompanije na udaru Amerike

Neke mađarske kompanije se mogu naći na udaru Amerike, jer kako se navodi u medijima jedan američki poslanik je danas pozvao Bajdenovu administraciju da razmotri uvođenje sankcija na kompanije kako bi se izvršio jači pritisak na Budimpeštu. 

Cilj je da se primora Mađarska da pristane na embargo EU na rusku naftu.

Demokratski predstavnik Radža Krišnamurti je pismom pozvao državnog sekretara Entoni Blinkena da „razmotri sve mehanizme, uključujući sankcije“ kako bi osigurao da Mađarska, članica EU i NATO-a, prihvati predloge.

EU nedeljama pokušava da postigne konsenzus o novom paketu sankcija kojim bi se postupno ukinuo uvoz ruske nafte do kraja 2022.

Mađarski premijer Viktor Orban prekinuo je pregovore i zapretio vetom na plan, tvrdeći da bi to uticalo razorno na mađarsku ekonomiju i dovelo do energetske krize.

Krišnamurti je u svom pismu Blinkenu napisao da bi embargo koji je predložila EU „značajno povećao finansijski pritisak na rusku ekonomiju i ratnu mašinu ruskog predsednika Putina“.

On je napisao da bi, ako Orban nastavi da odugovlači pregovore sa EU, Bajdenova administracija trebalo da razmotri primenu sankcija protiv kompanija u Mađarskoj koje nastavljaju da posluju sa ruskim izvoznicima nafte.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

 

Izvor: Mediji