Turska traži „konkretne korake“ od Švedske i Finske

Turski ministar spoljnih poslova rekao je u petak da Švedska i Finska sada moraju da preduzmu „konkretne korake“ kako bi ublažile zabrinutost njegove zemlje za bezbednost kako bi prevazišle prigovore Ankare na njihovu kandidaturu za članstvo u NATO.

Delegacije iz dve nordijske zemlje vratile su se kući sa dokumentima koji detaljno navode zabrinutost Turske, poput informacija o terorističkim grupama, nakon posete ove nedelje, Ankara čeka njihove odgovore, rekao je ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Švedska i Finska podnele su prošle nedelje svoje pismene prijave za ulazak u NATO.

Ovaj potez predstavlja jednu od najvećih geopolitičkih posledica trenutne situacije u Ukrajini i mogao bi da promeni bezbednosnu mapu Evrope.

Za kandidature zemalja za članstvo potrebna je podrška svih zemalja NATO-a, ali Turska, koja komanduje drugom po veličini vojskom u alijansi, im se protivi. Navodi podršku kurdskim militantima koje Turska smatra teroristima i ograničenja u prodaji oružja Turskoj.

Čavušoglu je rekao da „pristup „ionako ćemo s vremenom ubediti Tursku, mi smo prijatelji i saveznici“ ne bi bio ispravan.

On je insistirao da „ove zemlje moraju da preduzmu konkretne korake“.

On je dodao da „razumemo bezbednosne brige Finske i Švedske, ali… svi takođe moraju da razumeju legitimne bezbednosne brige Turske“.

Turska je zahtevala da NATO uključi borbu protiv terorizma u svoje „strateške koncepte“ – rekao je ministar.

Visoki turski diplomata govorio je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim poljskim i rumunskim kolegama u Istanbulu.

Poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau rekao je:

Nema sumnje da nam je potrebno pridruživanje Švedske i Finske NATO savezu kako bismo ga ojačali.

Rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku se složio sa tim, rekavši da će njihovo članstvo „konsolidovati kolektivnu odbranu i našu bezbednost“.

Turska je ove nedelje navela pet „konkretnih uveravanja” koje traži od Švedske, uključujući ono što je rekla da je „prekid političke podrške terorizmu”, „eliminisanje izvora finansiranja terorizma” i „prestanak podrške naoružanju” zabranjenoj PKK i grupi milicija sirijskih Kurda koja je povezana sa njom.

Zahtevi su takođe pozvali na ukidanje sankcija za oružje Turskoj i globalnu saradnju u borbi protiv terorizma.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

 

Izvor: AP