Obustavite Severni tok 1! Ukrajina zahteva da Nemačka obustavi isporuku gasa Evropi

Danas je Sergej Makogon, generalni direktor „GTS Operator Ukrajine“, izjavio da je zatražio od nemačke vlade da obustavi prenos gasa putem gasovoda Severni tok 1 i umesto njega da Evropa koristi ukrajinski sistem za prenos gasa.

Zajedno sa Naftogasom uputili smo apel nemačkom Ministarstvu ekonomije i nemačkom regulatoru vezan za obustavu Severnog toka – 1. Ovo je gasovod koji trenutno radi.. Vidimo da razlozi na osnovu kojih je Severni tok – 1 izuzetak, u ovom trenutku više ne odgovaraju stvarnosti. I zahtevamo da nemačka vlada preispita ove izuzetke i zapravo obustavi ili značajno ograniči isporuke gasa Evropi preko Severnog toka 1 – rekao je Makogon za televiziju Ukrajina 24.

Turska traži „konkretne korake“ od Švedske i Finske

On je naveo da sada ima dovoljno slobodnih kapaciteta za transport gasa iz Ruske Federacije, uključujući i ukrajinski sistem, koji je, prema njegovim rečima, spreman da transportuje ruski gas evropskim potrošačima umesto preko Severnog toka 1.

Makogon smatra da će isporuke ruskog gasa preko ukrajinskog sistema za prenos gasa moći da spasu taj sistem od uništenja tokom neprijateljstava, prenele su agencije.

Savetnica ministra energetike Ukrajine Olena Zerkal izjavila je ranije, u kontekstu nespremnosti Budimpešte da odustane od ruske nafte, da Kijev ima polugu pritiska na Mađarsku u vidu naftovoda Družba koji prolazi kroz ukrajinsku teritoriju, sa kojim bi, prema njenim rečima, nešto moglo da se dogodi.

Zemlje EU uvele su pet paketa sankcija protiv Ruske Federacije zbog situacije u Ukrajini.

Mađarske kompanije na udaru Amerike

U okviru predstojećeg šestog paketa, EU razmatra mogućnost uvođenja embarga na rusku naftu.

Neke zemlje EU, posebno Mađarska, blokiraju njegovo usvajanje iz straha od negativnog uticaja ovog koraka na njenu ekonomiju.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

 

Izvor: Agencije