Mali elektromagnetni robot veoma brz i savitljiv

Robot od meke gume manji od poštanske marke i kontrolisan elektromagnetnim silama može da pliva, skače i rotira se, mogao bi u budućnosti da se koristiti za isporuku lekova ili za obavljanje hiruških procedura unutar ljudskog tela.

Ovaj sićušni robot može pretrčati 70 dužina svog tela svake sekunde, tri puta brže od geparda, u odnosu na veličinu tela.

Zaista je, veoma brzo i, da budem iskren, to je bilo malo iznenađenje – kaže Martin Kaltenbruner sa Univerziteta Johanes Kepler u Lincu u Austriji.

Morali smo kupiti bolju verziju kamere, sa velikom brzinom tokom eksperimenta jer ona koju smo imali nije bila dovoljno dobra.

On i njegove kolege napravili su ultra brzog mekog robota od gumenog materijala i kontrolisali ga električnim strujama i magnetnim poljem.

Nadaju se da će se na kraju koristiti u medicini, za isporuku lekova ili obavljanje procedura unutar ljudskog tela.

Robot je napravljen od elastičnog materijala savijenog u naopako U-oblik sa ugrađenim metalnim žicama koje prolaze kroz njega. Kada električne struje u tim žicama stupaju u interakciju sa magnetnim poljem u okruženju robota, on se kreće.

Istraživači su povezali robota sa bakarnim žicama i postavili ga pored velikog magneta.

Takođe su ga kontrolisali u nevezanom režimu, pokrećući struje baterijom nalik na ranac postavljenom na vrhu robota. Tim je testirao dva različita oblika za stopala robota, jedan u obliku slova L i jedan u obliku zuba testere.

„Trebalo je nekoliko meseci da se pronađe dobar dizajn stopala. Ali sada robot može da hoda po bilo kojoj ravnoj površini poput gume, drveta ili papira“, kaže Guoiong Mao, takođe sa Univerziteta Johanes Kepler u Lincu.

I kada je bio vezan za žice i kada je nosio bateriju, robot je mogao da trči, da se okreće u krug, da pliva u vodi, da preskače male prepreke i da nosi teret.

Bio je najbrži kada je bio povezan, trčao je više od 17 puta brže od prethodnih mekih robota.

Kevin Čen sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu kaže da ima neuobičajeno veliku gustinu snage za mekog robota, što znači da može da iskoristi mnogo snage u svom relativno malom telu.

Sa većom gustinom snage, robot može nositi više korisnog tereta, izvoditi brži let i praviti agresivne manevre kao što je salto – kaže on.

Robot trenutno može da radi manje od pola sata kada je nevezan, ali Kaltenbruner kaže da tim planira da robota učini autonomnijim. To bi omogućilo njegovu brzinu da radi u različitim okruženjima, uključujući i medicinske svrhe.

Referenca časopisa: Nature Communications, DOI: 10.1038/s41467-022-32123-4

Izvor: NS