mask-i-kim-dotkom-razgovarali-o-nuklearnom-ratu

Šef Spejs Iksa je priznao da njegovi pokušaji da deeskaliraju sukob Rusije i Ukrajine nisu dali rezultate

Mask i Kim Dotkom na Tviteru poveli ozbiljnu prepisku o mogućem nuklearnok ratu zbog ukrajinske krize.

Izvršni direktor kompanije Spejs Iks i Tesle Ilon Mask priznao je da su njegovi napori da deeskalira sukob između Rusije i Ukrajine propali. Komentari su usledili dok je na Tviteru razgovarao o rizicima nuklearnog rata sa tehnološkim preduzetnikom i bivšim šefom Megaupload-a Kim Dotkom – om.

Dijalog se dogodio u trenutku kada su zvaničnici i stručnjaci na Zapadu i u Rusiji razmatrali mogućnost da bi krvoproliće u Ukrajini moglo da dovede do većeg i još destruktivnijeg sukoba.

„Dođavola s tim… iako Starlink i dalje gubi novac, a druge kompanije dobijaju milijarde poreskih obveznika (dolara), mi ćemo samo nastaviti da finansiramo ukrajinsku vladu besplatno“, napisao je Mask na Tviteru u subotu.

Milijarder je donirao Ukrajini oko 25.000 satelitskih internet terminala Starlink nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u susednoj zemlji u februaru.

Kim Dotkom, čije je pravo ime Kim Šmic, je odgovorio: „Drugim rečima, nastavićete da podržavate američki proksi rat u Ukrajini uprkos vašem boljem saznanju da je ovo američki proksi rat i rizik od nuklearnog rata zbog SAD proksi rata?“

 Proklet bio ako to uradiš, proklet ako ne, pa … pretpostavljam da sam proklet – napisao je Mask u odgovoru.

Šmic je tada pohvalio Maska što je ponudio ideje za mirovno rešenje između Moskve i Kijeva. „Verujem u tebe. Suočeni smo sa nuklearnim ratom zbog nepromišljene američke spoljne politike u Ukrajini. Vi znate da. Ovo je veliko. Moramo da ostavimo po strani naše lične interese zarad čovečanstva“, rekao je on.

Mask je odgovorio: „Trudim se svim silama da deeskaliram ovu situaciju i očigledno ne uspevam.“

Šmic je kritikovao reakciju Vašingtona na sukob u prošlosti, tvrdeći da su SAD „isprovocirale ovaj rat i da snose najveći deo odgovornosti“.

U međuvremenu, Mask je bio žestoko kritikovan u Ukrajini i na Zapadu ranije ovog meseca zbog sugerisanja da, zarad mira, Kijev treba da prizna Krim kao rusku teritoriju. Što se tiče četiri druge bivše ukrajinske teritorije koje su primljene u sastav Rusije, milijarder je predložio da se „ponove izbori u pripojenim regionima pod nadzorom UN“. Više je nego očigledno da Mask i Kim Dotkom pokušavaju da nađu način da se rat zaustavi i da naplate svoje usluge bez da štete neku od strana u sukobu.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji