Medvedev poziva na strožiji zakon o "stranim agentima"

Dmitrij Medvedev pozvao je u subotu Rusiju da pooštri svoje zakone o „stranim agentima“ i krivično goni pojedince koji rade za interese stranih država.

Rusija ima zakone koji grupe i pojedince označavaju kao strane agente, termin koji nosi konotacije špijuniranja iz sovjetskog doba, ako dobiju strano finansiranje da bi se uključili u ono što vlasti kažu da je politička aktivnost.

Desetine kritičara Kremlja su navedeni kao strani agenti, uključujući novinare i pravne aktiviste, a mnogi su pobegli u inostranstvo.

Medvedev, koji sada obavlja funkciju zamenika šefa ruskog saveta bezbednosti, rekao je da je potrebno pojačati sprovođenje zakona o „stranim agentima“, dok se Moskva nalazi pod sankcijama Zapada bez presedana.

Ako oni (strani agenti) sprovode aktivnosti usmerene protiv naše zemlje, posebno tokom ovog teškog perioda i primaju novac za to od naših neprijatelja, naš odgovor mora biti brz i oštar – napisao je Medvedev u objavi na Telegramu.

On je dodao da bi zakonodavstvo trebalo preciznije da klasifikuje „strane agente“ i naloži strože posledice za njihova dela.

Trenutno, oni koji su na listi podležu strogim zahtevima finansijskog izveštavanja i moraju da prethode svemu što objave, uključujući postove na društvenim mrežama, uz odricanje odgovornosti da su strani agenti.

Poslanici su prošlog meseca rekli da planiraju da podnesu amandmane na zakon kako bi dodali još ograničenja, uključujući ulaganje u strateške industrije i rad sa decom.

Medvedev je takođe rekao da podržava zakonodavne inicijative za krivično gonjenje „ljudi koji rade u interesu strane države“.

Njegov post je počeo i završio referencom na sovjetsku televizijsku seriju iz 1960-ih koja je smeštena tokom Ruskog građanskog rata 1920-ih, u kojoj je Medvedev primetio da je heroj streljan kao špijun.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

 

Izvor: Reuters